Translate

3 Mart 2019 Pazar

Yavru lepisteslerde cinsiyet ayrımı (Fotoğraflı)

Yavru lepisteslerde cinsiyet ayrımı (Fotoğraflı)

«28 Nisan 2007, 16:11:05 tarihli arşivimizden»


Çoğu zaman, yavru lepisteslerinın cinsiyet ayrımı merak konusu olmuştur. Yavru lepisteslerde cinsiyet ayrımı için, yavrulara yakından bakmak gerekir. Örneğin, 1 haftalık lepistes yavruları dikkatlice incelenirse cinsiyet belirlenebilir.

Dişi yavruların karınlarının arka kısmında, aynen erişkin dişilerdeki gibi koyu renkli bir bölüm bulunur. Bu bölüm, aynen erişkin dişilerde olduğu gibidir ama bu siyahlık küçük bir nokta gibidir.

Erkek yavrularda gonopod adı verilen üreme organlarının belirginleşmesi ortalama 4 haftayı bulur. Erkek yavruların belirleyici özelliği, dişilerin karnındaki siyah bölgenin bulunmayışıdır.

Aşağıdaki görselde 10 günlük lepistes yavrularının yakın çekim fotoğraflarını görmektesiniz ve cinsiyet ayrımının oldukça belirgin olduğu görülmektedir. Üstteki yavru lepistes dişi, alttaki yavru lepistes ise erkektir. Dişi yavrunun karnının arka kısmında koyu renkli bir bölüm görüyorsunuz. İşte o bölüm, büyüdüğünde karnında yavrularını taşıyacağı bölümdür. Alttaki erkek yavrunun ise anüs yüzgecinin ince ve sivri olduğunu görüyorsunuz. Bu yüzgeç, büyüdüğünde üreme organı olan gonopoda dönüşecek. Ayrıca dişilerdeki siyah kısım erkeklerde bulunmaz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Buradan yorum yapabilirsiniz.

LK Poster

LK Poster
Yabani lepistes

LK Poster

LK Poster
Yabani lepistes

Lepistes (Poecilia reticulata)

Lepistes (Poecilia reticulata) «28 Nisan 2007, 02:37:20 tarihli arşivimizden» Lepistes (Poecilia reticulata)    Ailenin en popüler ...