Translate

4 Mart 2019 Pazartesi

Kiraz karides (Neocaridina denticulata) hakkında her şey

Kiraz Karides (Neocaridina denticulata) hakkında her şey
«01 Aralık 2009, 19:04:09 tarihli arşivimizden»

Bilimsel Adı: Neocaridina heteropoda var. red
Uzunluğu: 2,5 cm
Sıcaklık: En az 20°C, En fazla 28°C
Yeri: Tayvan
Beslenmesi: Otçul ve etçil

Kiraz karidesi kırmızı canlı rengi diğer balıklarla uyumu kolay üremesi ve bitkili tanklardaki algleri yok etmesi ile  kısa sürede hobicilerin gönlünü kazanmış ve onların akvaryumlarında yer almıştır. Şimdi kiraz karidesleri kısa olarak sizler ile tanıyalım...

Beslenme:

Yem verilmediği taktirde bile ağızlarının boş kaldığı görülmemiştir. Hemen hemen tüm yiyecekleri, pul yem, granül yem, havuç, haşlanmış ıspanak, salatalık hatta elma salyangozu dışkısını zevkle tüketir. Özellikle bitkili akvaryumlarda bulunan algleri yemekten hoşlandıkları gözlenmektedir.

Üreme:

Bitkili akvaryumda hiçbir şey yapılmaksızın seri bir şekilde üreyebilmektedirler. Üremede dişi karidesler, yumurtaları ilk olarak sırtlarında taşırlar. Yumurtalar belirli bir olgunluğa gelince dişinin karnına iner ve 28 gün sonra yavru karidesler annenin karnından dışarı çıkar. Yeni doğan Kiraz karides yavruları bir lepistes yavrusunun 1/4'ü boyundadır.

Karnında yumurta taşıyan bir karides:


Çiftleşen kiraz karidesler:

Üretim:

Üretim yapmak için tek tür beslenilmesi önerilmektedir. Karma akvaryumda da yavru alınabilir. Normal büyüklükte bir dişi tek seferinde 25-30 adet yavru doğurur.

Cinsiyet ayrımı:

Dişi kiraz karidesleri erkeklere nazaran daha tombul ve daha kırmızıdırlar. Erkekler dişilerin tam tersi soluk kırmızı rengiyle sırtında baş tarafından başlayarak kuyruğuna kadar inen bir çizgiye sahiptir.

Dişi karides:

Erkek karides:


Arkadaşları:

Neon tetra, rasbora, gibi hemen hemen birçok tropikal balıkla uyumludur. Endişe yapılmadan birlikte beslenebilir. Lepistesler başta olmak üzere canlı doğuran balıkların yaşadığı bol bitkili bir akvaryumda rahatlıkla bakılabilirler.

Yeni doğan bebek karides: 

Genel olarak:

Kiraz karidesler sevimli uzun antenleri, gösterişli kırmızı canlı renkleri ve bitkili akvaryumların baş belası alglerini yemesiyle kısa sürede büyük tanınırlık kazanmıştır. Bitkisiz yapay olan akvaryumlarda göze hitap etmeyeceği gibi Kiraz karidesin renklerinin doğal güzelliklerini sizlere yansıtılması beklenemez.

Eğer üretim yapıp ticaret yapma gibi bir beklentiniz yok ise bitkili tankınız da başka canlılarla birlikte besleyebilirsiniz. Kiraz karidesi akvaryumunuzda izlemek oldukça zevk vericidir. Ağzı boş kalmayıp her bulduğunu yemeye çalışır. Elma salyangozlarının dışkısı özel ilgi alanıdır. Bitkili akvaryumların şüphesiz vazgeçilmezlerindendir.








Melek balığı (Pterophyllum scalare)

Melek balığı (Pterophyllum scalare)
« 29 Nisan 2008, 15:56:26 tarihli arşivimizden»

Genel bilgi:

Güney Amerika'nın tatlı suları anavatanlarıdır. Doğal olarak Amazon Nehri'nin Peru'daki kollarında ve Ekvador'da bulunurlar. 15 cm kadar büyüyebilirler. Diskuslarla çeşitli yönlerden benzerlik gösterirler. Vücutları yanlardan basıktır. Son derece zarif balıklardır ve melek balığı adını hak etmiş bir hayvandır. Seçici üretim yöntemleri ile çeşitli varyeteleri üretilmişse de en değerli olanları kırmızı gözlü olanlarıdır. Renkleri metalik maviden sarı, yeşil tonlarına kadar değişebilir. Bazılarının vücutlarında enlemesine bantlar vardır.

Erkeklerin kafasında ileriki yaşlarda hörgüç gibi bir çıkıntı oluşabilir. Ama cinsiyet ayrımı kolay değildir. En garanti yolu, eş tutup yumurtlamalarını beklemektir. Erkeklerin üreme tüpü ince ve sivri iken dişilerinki kalın ve yuvarlaktır.

Akvaryum ve su şartları:

En az 150 litrelik akvaryumlarda beslenmelidirler ve akvaryumun yüksekliği en az 50 cm olmalıdır. pH 6,5-7,5 arasında olmalıdır. 25-28°C sıcaklığı severler. bakımı biraz tecrübe gerektirir. Birçok Güney Amerika balığında olduğu gibi melek balıklarının bulunduğu akvaryumlarda da biyolojik filtrasyon çok önemlidir. Taban malzemesi olarak suda salınım yapmayan kuvars kum kullanılması daha doğru olur ama bu olmazsa olmaz değildir. Bitkili akvaryumları severler. Echinodorus, Anubias, Cryptocoryne cinsi  bitkiler faydalı olur; geniş yaprakların üzerine yumurta da bırakabilirler. Bazı içne yapraklı bitkileri yiyebilirler. Bir de akvaryuma doğallık katması açısından batık kütükler yerleştirilirse güzel olur. Baskın balık diğerlerine sert davranabilir. Bu sebeple de akvaryumu kütük ve iri bitkilerle çeşitli bölgelere ayırmak doğru bir davranış olur.

Beslenme:

Kaliteli kuru yemler, spirulina yosunu içeren tabletler, muz parçaları, artemia, marul, ıspanak da yiyebilirler. Başka balıkların yavrularını da yiyebilecekleri için tedbir almakta fayda vardır. Bunların bulunduğu akvaryumda özellikle canlı doğuranlardan pek yavru alamayacağınızı söylersem yalan olmaz. Zarif görünümlerinin ardında, mükemmel birer avcıdırlar.

Üretim:

En az 7-8 bireyden oluşan bir grup halinde 250 litrelik bir akvaryuma salınırlarsa üretim daha başarılı olur. Bunlar da diğer cichlid türleri gibi eşlerini kendileri seçerler. Gençken gruplar halinde dolaşırlar ve zamanla çiftler ortaya çıkar. Eş tutan melekler, diğerlerini yanlarına yaklaştırmazlar. Eş tutan olduğunda diğerlerini akvaryumdan uzaklaştırmakta yarar var. (Ben 240 litrelik akvaryuma 4 meleği sığdıramadım. Çiftimin erkeği, diğerlerini öldüresiye dövüyordu ve ben de diğerlerini göndermek zorunda kaldım)

Eş tutan balıklar, sıkı bir beslenme uygulandığında kısa sürede yumurta yaparlar. İlk önce akvaryumun heryerini dolaşıp yumurtlamak için uygun biryer ararlar. Bu bir yaprak, filtrenin borusu olabilir. Genellikle büyük ve geniş yaprakları tercih ederler. Yumurtlayacakları yeri temizlemeye başladıklarını görürseniz, yakında yumurtalara kavşacaksınız demektir. Dişi balık, yumurtalarını düz bir yüzeye (yaprak ya da herhangi başka bir materyal) dizmeye başlar. Erkek de dişinin peşinden giderek yumurtaları döller. Bu işlem birkaç saat sürebilir. Daha sonra yumurtaları yüzgeç ve kuyruklarıyla havalandırmaya başlarlar, mantarlaşan yumurtaları imha ederler. Genellikle ilk yumurtalarını yerler ama daha sonraki zamanlarda yumurtalarına ve yavrularına bakmayı öğrenirler.

Yavrular 27-28 C sıcaklıkta, 3-4 gün içinde çıkmaya başlar. İlk önce kuyrukları görünür. Kuyruklarını sürekli sallarlar ama bu sırada yüzemezler. Bulundukları yüzeye yapışıktırlar. Bu aşama da besin kesesini kullandıkları için ekstra yem yemezler. 1 hafta içinde yüzmeye başlarlar. Bu sırada artemia vermeye başlanabilir. 1 ay boyunca günaşırı dip çekimi ihmal edilmemelidir. 1 ay geçtikten sonra yavaş yavaş kuru yemlere alıştırabilirsiniz.

Diğer balıklarla uyum:

Rasbora, çöpçü türleri, labirent balıklarının sakin türleri, moli, lepistes, sakin tetra türleri (neon, kardinal, red nose, siyah neon gibi) ve sakin küçük sihlid türleri (apisto grubu sihlidler) ile bir arada bulundurulabilirler. Ama çok küçük balıkları yiyebilirler. Bu yüzden de lepistes ve neon tetra gibi minik balıklarla beraber beslerken dikkatli olunmalıdır. Akvaryumda stres yaratıcı, çok hareketli balıkların bulunmasından kaçınmak gerekir. özellikle kuyruk kemiren balıkların bunlarla bir arada bulundurulması sakıncalıdır. Strese girdiklerinde yemden kesilirler ve sağlıkları bozulabilir, ölebilirler. Diskus balıkları ile bir arada bulundurulmamalıdırlar. Çünkü kendilerini etkilemeyen ama discusların bağışıklık sistemini bozan bir tür paraziti taşıyabilirler.

Yeterince büyük ve iyi bitkilendirilmiş bir akvaryumda lepisteslerle bir arada bakılabilirler. Şahsi gözlemlerime göre, yabani tip lepistesler büyük ve bitkili bir akvaryumda melek balıklarıyla birlikte barış içinde yaşayabilmektedirler.

Melek balıkları:




Üremek için hazır olan dişi bir melek balığı:

Yumurtalarını bir zemine dizen melek balığı:

Yumurtalarının başında nöbet tutan melek balığı:


Melek balığı yumurtaları:

Birkaç günlük yavru melek balıkları:


Lepistesçilik nedir? Kim lepistesçidir, kim değildir?

Lepistesçilik nedir? Kim lepistesçidir, kim değildir?«15 Kasım 2011, 11:17:53 tarihli arşivimizden»

Lepistesçilik nedir? Kim lepistesçidir, kim değildir?

Lepistesçi, her şeyden önce akvaristtir. Yani lepistesçilikten önce akvaristlik vardır. Akvarist olmayan kişinin lepistesçi olması mümkün değildir. Akvaryumla ilgilenen herkes de akvarist değildir.

Akvarist: Akvaryumlarla "hobi" anlamında ilgilenen kişilerdir. Canlılara "mal" gözüyle bakmazlar, "canlı" olarak bakarlar. Akvaryum işinden para kazanmazlar; sadece ürettikleri canlıları veya ellerinde fazlalık olarak kalmış malzemeleri bazı şeylerle takas ederler veya piyasanın çok altında ücrete satarlar (nadiren).

Yani lepistesçiler her şeyden önce balıklara "mal" olarak değil, "can" olarak bakan kişilerdir.

Lepistesçi olan kişi, lepistesleri "kaliteli-kalitesiz" şeklinde ayırmaz. Sağlıklı balık vardır, sağlıksız balık vardır. Canlılar, özellikle de "dost" dediğimiz ev hayvanları "kaliteli-kalitesiz" şeklinde sınıflandırılamazlar. Bu sınıflandırmayı, canlılara "mal" muamelesi yapan canlı koleksiyoncuları ve bazı tüccarlar yapar. Bir akvarist, canlıları bu şekilde nitelendiremez.

Lepistesçi olan kişi, lepisteslere fiyat olarak ederine göre değer vermez. Yani "Mahalledeki akvaryumcuda bulunan 3 TL'lik lepistes kötüdür. Bilmem nereden gelen 30 TL'lik ithal lepistesler iyidir." şeklinde bir ayrım yapan kişi, lepisteslerle ilgileniyor bile olsa lepistesçi değildir. Çünkü akvarist değildir. Olsa olsa akvarist görünümünde bir canlı koleksiyoncusu veya tüccardır.

Lepistesçi olan kişi, lepisteslerin lepisteslikten çıkmalarına destek vermez. Lepistesler diğer pek çok balık türünden farklıdır, çünkü "sürpriz yumurta" gibidirler (bu deyim bana aittir, son senelerde moda olmuştur). Çok farklı renk kombinasyonlarına sahip olan, kolay üretebilen, farklı formlara sahip bir balıktır. Bundan dolayı bir lepistes bir diğerine görünüşte benzemeyebilir. Pek çok lepistes tipi geliştirilmiştir. Gerçek bir lepistesçi; kuyruğunu taşıyamayan lepisteslerin, içi görünen lepisteslerin, yüzgeçlerinin iriliğinden dolayı yüzmekte zorlanan lepisteslerin, bir takım durumlardan dolayı üreyemeyen lepisteslerin yaygınlaşması için çalışmaz. Lepistesin lepisteslikten çıkmasına gönlü razı olmaz.



LK Poster

LK Poster
Yabani lepistes

LK Poster

LK Poster
Yabani lepistes

Lepistes (Poecilia reticulata)

Lepistes (Poecilia reticulata) «28 Nisan 2007, 02:37:20 tarihli arşivimizden» Lepistes (Poecilia reticulata)    Ailenin en popüler ...