Translate

4 Mart 2019 Pazartesi

Lepistesçilik nedir? Kim lepistesçidir, kim değildir?

Lepistesçilik nedir? Kim lepistesçidir, kim değildir?«15 Kasım 2011, 11:17:53 tarihli arşivimizden»

Lepistesçilik nedir? Kim lepistesçidir, kim değildir?

Lepistesçi, her şeyden önce akvaristtir. Yani lepistesçilikten önce akvaristlik vardır. Akvarist olmayan kişinin lepistesçi olması mümkün değildir. Akvaryumla ilgilenen herkes de akvarist değildir.

Akvarist: Akvaryumlarla "hobi" anlamında ilgilenen kişilerdir. Canlılara "mal" gözüyle bakmazlar, "canlı" olarak bakarlar. Akvaryum işinden para kazanmazlar; sadece ürettikleri canlıları veya ellerinde fazlalık olarak kalmış malzemeleri bazı şeylerle takas ederler veya piyasanın çok altında ücrete satarlar (nadiren).

Yani lepistesçiler her şeyden önce balıklara "mal" olarak değil, "can" olarak bakan kişilerdir.

Lepistesçi olan kişi, lepistesleri "kaliteli-kalitesiz" şeklinde ayırmaz. Sağlıklı balık vardır, sağlıksız balık vardır. Canlılar, özellikle de "dost" dediğimiz ev hayvanları "kaliteli-kalitesiz" şeklinde sınıflandırılamazlar. Bu sınıflandırmayı, canlılara "mal" muamelesi yapan canlı koleksiyoncuları ve bazı tüccarlar yapar. Bir akvarist, canlıları bu şekilde nitelendiremez.

Lepistesçi olan kişi, lepisteslere fiyat olarak ederine göre değer vermez. Yani "Mahalledeki akvaryumcuda bulunan 3 TL'lik lepistes kötüdür. Bilmem nereden gelen 30 TL'lik ithal lepistesler iyidir." şeklinde bir ayrım yapan kişi, lepisteslerle ilgileniyor bile olsa lepistesçi değildir. Çünkü akvarist değildir. Olsa olsa akvarist görünümünde bir canlı koleksiyoncusu veya tüccardır.

Lepistesçi olan kişi, lepisteslerin lepisteslikten çıkmalarına destek vermez. Lepistesler diğer pek çok balık türünden farklıdır, çünkü "sürpriz yumurta" gibidirler (bu deyim bana aittir, son senelerde moda olmuştur). Çok farklı renk kombinasyonlarına sahip olan, kolay üretebilen, farklı formlara sahip bir balıktır. Bundan dolayı bir lepistes bir diğerine görünüşte benzemeyebilir. Pek çok lepistes tipi geliştirilmiştir. Gerçek bir lepistesçi; kuyruğunu taşıyamayan lepisteslerin, içi görünen lepisteslerin, yüzgeçlerinin iriliğinden dolayı yüzmekte zorlanan lepisteslerin, bir takım durumlardan dolayı üreyemeyen lepisteslerin yaygınlaşması için çalışmaz. Lepistesin lepisteslikten çıkmasına gönlü razı olmaz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Buradan yorum yapabilirsiniz.

LK Poster

LK Poster
Yabani lepistes

LK Poster

LK Poster
Yabani lepistes

Lepistes (Poecilia reticulata)

Lepistes (Poecilia reticulata) «28 Nisan 2007, 02:37:20 tarihli arşivimizden» Lepistes (Poecilia reticulata)    Ailenin en popüler ...