Translate

7 Mart 2019 Perşembe

Yerel akvaryum kurulumu hakkında kısa bilgiler

Yerel akvaryum kurulumu hakkında kısa bilgiler«02 Nisan 2009, 19:08:27 tarihli arşivimizden»


Giriş:

Ülkemize ait bir sulak alanı ev veya ofis ortamında canlı bir öğe olarak akvaryum çalışması halinde hazırlama durumu çoğu zaman merak konusu olsa da aslında eylem yönünden pek ilgi gören bir konu olmamıştır. Şükür ki olmamıştır... Çünkü bilinçsizce ve kontrolsüzce doğaya açılma eylemleri bazen doğaya zarar verme gibi olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bunun ana nedenleri arasında, akvaryum hobisinin bir "sektör" oluşu ve konuyla "hobi" olarak ilgilenen pek çok kişinin akvaryum hobisini bir gelir kaynağı olarak görmesi ve pek çok hobicinin "yaptığım masrafın ne kadarını azaltsam iyidir" şeklinde bir anlayışa sahip olarak işi alışveriş konusuna vurması yer almaktadır.

İşin maddi kısmı -bana göre- her ne kadar en tehlikeli kısmı olsa da bu başlıkta bahsetmek istediğim konu ve vermek istediğim bilgiler, bu konu ile tamamen "hobi, merak" anlamında ilgilenenlere ve doğayı maddiyat için sömürmeyenleredir.

Bu başlıkta; ülkemize ait bir biyotop akvaryumu kurarken nelere dikkat etmemiz gerektiğine, hazırladığımız yapay unsurun (akvaryum ne kadar doğayı andırırsa andırsın, ne kadar doğal görünüme sahip olursa olsun "yapay" bir ortamdır) gerçeği yansıtması için nasıl bir yol izlememiz gerektiğine değineceğim. Yer yer "ihtiyoloji" bilimine teğet geçeceğiz, yer yer "botanik" bilimini hafiften sıyırcağız, yer yer doğa sporlarından esintiler taşıyacağız, fotoğrafçılık yeteneğimizi konuşturmaya çalışacağız, coğrafya bilimi ile içiçe olacağız. Çünkü akvaryum hobisi ciddi olarak ele alındığında pek çok bilim ve sanat dalı ile (ihtiyoloji, botanik, biyoloji, fizik, kimya, coğrafya, fotoğrafçılık, peyzaj ve hatta psikoloji) içiçe olan bir uğraştır. Benim için bir hayli zevkli bir başlık olacak. Çünkü gezmeyi, incelemeyi, araştırmayı, deneyimlerimi yazmayı çok severim. Umarım okuyanlar için ve okuduklarını yorumlayan ve hatta var ise deneyim ve bilgilerini paylaşanlar için de yararlı ve eğlenceli bir başlık olur.

Ülkemiz sulak alanlarında birçok canlı yaşamaktadır:

Akvaryum hobisinde genellikle uygulamalar "tropikal" çalışmalardır. Malavi akvaryumları, Amazon biyotop akvaryumları, Tanganyika akvaryumları, Güneydoğu Asya karma akvaryumları en çok uygulanan akvaryum tipleri olmuştur.

Peki, ülkemizin herhangi bir sulak alanı akvaryum çalışması olarak yansıtılabilir mi? Bu soruya en kısa cevap, yine bir soru cümlesi ile olacaktır: Neden olmasın?

Ülkemiz, sulak alan ve canlı varlığı açısından en zengin ülkelerden biridir. Ülkemiz sularında doğal olarak bulunan pek çok canlı türü akvaryum ortamında bakılabilecek özelliklere sahiptir. 

Balıklarımız:

Tüm Aphanius balıkları; özellikle A. mento, A. villwocki, A. burduricus, A. danfordii: Bu balıklar, "killifish" grubundandırlar. Çok hareketli, güzel görünümlü, hareketleri oldukça ilginç türlerdir. Aphanius türlerinin pek çoğu ülkemizde doğal olarak bulunur. Bazıları ise (A. villwocki, A burduricus gibi) sadece ülkemizde bulunur. Nadide canlılardır.


Aphanius villvocki:



Barbatula barbatula: Sazangiller (Cypriniformes) takımının Cobitidae ailesinden sevimli balıklardır. Akvaryumlarımızın tropikal sakinlerinden makrakantaların uzaktan akrabalarıdırlar.

Barbatula barbatula:


Rhodeus amarus: Sazangiller ailesinden bir balıktır. Üreme döneminde aldığı renkler tropikal balıklrı aratmaz. Üreme davranışları çok ilginçtir. Midyelerin içine yumurtalarını bırakırlar. Yabancı ülkelerde akvaryum balığı olarak değerlendirilmektedir.

Rhodeus amarus:


Tinca tinca: Sazangiller ailesinden bir balıktır. "Kadife balığı" ve "kadife sazan" olarak da bilinir. Davranışları Japon balıkları ve sazan balıkları gibidir. Bir dönem bunlardan beslemiştim. Göl kıyısında bulduğum yaralı bir balıktı. Eve götürüp tedavi etmiştim. Tedavi süreci bittiğinde geldiği göle geri bırakmıştım. Fotoğraflarını yabancı sitelerde paylaştığımda, özellikle tropikal memleketlerde yaşayan hobicilerin çok ilgisini çekmişti.

Tinca tinca:


Perca fluviatilis: Bildiğimiz levrek... Rengarentir. Davranışlanı sihlid ailesini andırır. Onların yakın akrabasıdır zaten. Olta balıkçılığında aranan bir balıktır. Şartlar uygunsa (büyük ve kayalık bir akvaryum, soğuk su vesaire) yerel biyotop akvaryumlarında bakılabilirler.

Perca fluviatilis:


Gobius fluviatilis: Bildiğimiz kaya balığı... Amiyane tabirle tipleri biraz kayıktır. Ama renk ve desenleri bölgeden bölgeye değişkenlik gösterir. Davranışları sihlid balıkları gibidir. Zaten sihlidlerle uzak akrabadırlar.

Gobius fluviatilis:


Örnekleri çoğaltabiliriz. Yukarıda kısaca değinilen balıklar, ülkemize ait bir sulak alanın akvaryum çalışması halinde sunulmasında kullanılabilecek balıklardan sadece birkaç tanesidir.

Bitkilerimiz:

Sulak alanlarımızda doğal olarak bulunan pek çok bitki de yerel akvaryum çalışmalarında kullanılabilecek özelliklere sahiptir. Lemna minor, Ceratophyllum demersum, Myriophyllum spicatum, Fontinalis antipyretica, Potamogeton natans, Ludwigia repens, Elodea canadensis, Ricciocarpus natans, Najas marina Hottonia palustris, ve çeşitli nifüfer türleri (Nymphaea alba vs) ülkemizde doğal olarak bulunmaktadırlar. Bu bitkilerin pek çoğu tropukal akvaryumlarda da yaşatılabilmektedir.

Paludaryum tipi akvaryumlara uygun olan yarı sucul pek çok bitki türü de ülkemizde doğal olarak bulunmaktadır. Bu bitkilerden bazıları Plantago major, Nasturtium officinale, Sagittaria sagittifolia, Brachythecium rutabulum, Lunularia cruciata bitkileridir.


Bitkilerimizle ilgili ayrıntılı bilgileri zaman zaman sunmaktayız: Bitkili akvaryumlar, akvaryum bitkileri

Ceratophyllum demersum:

Myriophyllum spicatum:

Lemna minor:

Amfibyumlarımız:

Ülkemiz suları, amfibyumlar açısından da zengin sayılır. Ülkemiz sularında doğal olarak bulunan çeşitli semender ve kurbağlar, özellikle paludaryum tipi akvaryumlarda bakılabilecek özelliklere sahiptirler. Şeritli ağaç kurbağası (Hyla arborea) ve Triturus semenderleri, paludaryum tipi akvaryumlarda sıklıkla bakılan canlılar arasındadır.

Hyla arborea:

Triturus vittatus:


Omurgasız hayvanlarımız:

Ülkemiz suları, omurgasız hayvanlar açısından da oldukça zengindir. Sularımız, tatlı su salyangozları, karidesler, yengeçler, midyeler, sucul böcekler açısından oldukça zengindir. En bilinen sucul omurgasızlarımız Gammarus pulex ve Potamon fluviatile adlı canlılardır.

Görüldüğü gibi, ülkemiz sularında yaşayan canlı türleri çoktur. Yukarıda saydığımız balıklar, omurgasızlar, semenderler, bitkiler sadece örnektir. Yani sulak alanlarımızın doğal sakinleri sadece yukarıda anlattığımız birkaç canlı ile sınırlı değildir.

Yerel bir akvaryum çalışması yapmak için gerekenler:

Yerel bir akvaryum çalışması yapabilmek için gereken ilk şart, yeterli akvaryum bilgisine sahip olabilmektir. Sonuçta yerel de olsa, tropikal de olsa akvaryum bilgisi geneldir. Akvaryumda bakılacak canlı türü ister ülkemizde doğal olarak bulunan bir sazangil türü olsun, isterse tropikal bir sihlid olsun, kurallar değişmez. Canlının hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi ve doğal davranışlarını "akvaryum" adı verilen yapay ortamda sergileyebilmesi için genel akvaryum bilgilerine sahip olmalıyız.

İyi bir gözlemci olabilmek, doğayı iyi tanımak ve gözlemlemek, araştırmacı bir kişiliğe sahip olmak yerel bir akvaryum çalışması yapabilmek için gerekli olan şartlardan biridir. Gözlem yapabilme yeteneğiniz ne kadar güçlü olursa, doğayı ne kadar iyi tanıyorsanız, araştırmacı bir kişi iseniz bu tür bir akvaryum çalışması yapabilmeniz bir o kadar kolay olur.

Ülkemize ait herhangi bir sulak alanın biyotop akvaryumunu kurabilmeniz için öncelikle yapmanız gereken şey, hangi sulak alanımızın biyotop akvaryumunu kuracağınıza karar vermektir. Sakarya Nehri mi? Van Gölü mü? Burdur Gölü mü? Kızılırmak mı? Bafra Deltası mı, Menderes mi? Veya bir başka sulak alanımızın biyotop akvaryumu mu? Benim yapmış olduğum ve ülkemizin ilk yerel biyotop akvaryumu olan "Kızılırmak Biyotop Paludaryumu"na ait fotoğraflar aşağıdadır. Bana İSAK'ın (İstanbul Akvaryum Kulübü) düzenlediği etkinlikte ödül getiren bu paludaryum, ülkemizin ilk yerel biyotop paludaryumu idi. Millet Malavi biyotopuyla, Tanganyika biyotopuyla, Amazon biyotopuyla vs ile uğraşırken ben Kızılırmak Biyotop Paludaryumunu hazırlayıp herkesi şok etmiştim. Gerek yerli akvaryum sitelerinde, gerekse yabancı akvaryum sitelerinde epey bir ilgi toplamıştı bu akvaryum. Daha sonra taklitleri çoğaldı elbette.












Sonuç olarak;

Hangi sulak alanımızın biyotop akvaryumunu kuracağınıza karar verin.

Biyotop akvaryumunun, taklit edilen biyotopa birebir uyması gerekir. Bunu elde edebilmeniz için kuracağınız sulak alanı çok iyi inceleyin ve araştırın. Şu sorulara cevap bulmaya çalıştığınızda işiniz kolaylaşacaktır:

a) Akarsu mu, göl mü, bataklık mı? Akıntı var mı, yok mu?

b) Taban bölgesinin özellikleri neler? İnce kum mu, balçık mı, çakıl mı?

c) Su altında ve su kıyısında bitki varlığı nasıl? Hangi bitkilerden var? Ne sıklıktalar?

d) Su altında hayvan varlığı (balık, omurgasız, amfibyum vs) nasıl? Hangi türlerden var?

e) İncelediğiniz sulak alanın geneli kayalık tipte mi, ağaç kökleri mi var, her ikisi birden mi var? Başka özellikleri neler?

Yukarıdaki soruları cevapladığınızda, kuracağınız akvaryum bir biyotop akvaryumu olacaktır. Bundan sonraki konu, canlıların yaşatılması ile ilgili konulardır. Bunun için şu sorulara yanıt aramalısınız:

a) Su sıcaklığı kaç C derece?

b) Suyun özellikleri (pH, sertlik gibi özellikleri) nasıl?

Peki bu soruları neden sormalıyız?

Başta da belirttiğim gibi, kurmayı planladığımız akvaryum yerel biyotop akvaryumu da olsa sonuçta bir akvaryumdur ve genel akvaryum bilgileri bu konuda hayati önem taşımaktadır. Yaygın akvaryum tipleri olan tropikal akvaryumların örnekleri çok fazla (belki yüzbinlerce) olduğundan dolayı, tropikal akvaryumlarla ilgili bilgilere çok kolayca ulaşabilirsiniz. Örneğin; herhangi bir akvaryum sitesinde veya forumunda, herhangi bir akvaryum dergisinde veya kitabında Amazon Nehri'nin çeşitli özellikleri verilmiştir. Amazon Nehri'nin pH'ı genelde 7'nin altındadır, su sıcaklığı 24-30 C arasında değişir, geneli -yağmur ormanlarının içinden geçtiği için- ağaç kökleri ve ağaç kalıntıları ile doludur, yavaş akan bir nehir olmasına rağmen müthiş büyüklükte bir su hacmine sahip olmasından dolayı Amazon balıklarında sık aralıklarla su değişimi yapılır.

Peki, Kızılırmak ile ilgili neler biliyoruz? Kızılırmak'ın pH'ı nedir? Su sıcaklığı değişkendir, ama ne kadar? Kızılırmak'ta su kaç C derecedir? Peki ya Sakarya Nehri, Van Gölü, Burdur Gölü, Porsuk Çayı, Fırat, Dicle, Salda Gölü ve diğer sulak alanlarımızla ilgili bilgiler? Bu tür bilgilere ulaşmak çoğu zaman zor olur. Birebir araştırma, yerinde inceleme gerekir. 

Sulak alanlara yapılan yolculuklarda bundan dolayı su değerlerini ölçebileceğimiz bir araç gereç (en azından pH ölçebileceğimiz bir malzeme), su sıcaklığını ölçebileceğimiz bir termometre işimize yarayacaktır. Bunları aslında bir başka başlık altında sunmayı planlıyorum; "sulak alanlara yapılacak yolculuklarda kullanılan malzemeler" diye bir konu düşünüyorum. Neyse, onu sonra düşünürüz.

Ülkemizin suları -sıcak su kaynakları haricinde- serin sulardır. Kış mevsiminde genellikle 0 C'ye yakın, yaz mevsiminde ise 18-22 C'dir. Besleyeceğimiz canlı türlerinin, oluşturacağımız akvaryumdaki sıcaklığı tolere edebilmesi gerekmektedir. Ülkemiz sulak alanlarında bulunan pek çok bitki türü (özellikle de su altındaki bitkiler) 20-22 C'den yüksek sıcaklıkları tolere edemezler. Ülkemiz sulak alanlarında bulunan balıklar da genellikle 5-20 C sıcaklık arasında sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürebilirler. Kuracağımız yerel biyotop akvaryumunda bu hayati öneme sahip bir konudur.

Yerel biyotop akvaryumlarında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de doğada dünyaya gelmiş bir canlının (özellikle de balıklar) akvaryum ortamına uyum sağlaması konusudur. Hatta sıkıntı yaşanması muhtemel konuların başında bu konu gelmektedir. 

Peki, doğadan alınan bir balığı akvaryum ortamına nasıl alıştırmalıyız? Öncelikle; balığın yaşadığı doğanın gerek dekor olarak, gerekse su sıcaklığı ve su özellikleri olarak birebir hazırlandığı bir akvaryum kurduğunuzu varsayalım.Akvaryumunuz ne kadar taklit etmek istediğiniz yerel sucul biyotopa benzerse benzesin, balıkların akvaryum ortamına alışması sabır ve dikkat isteyen bir süreç olacaktır.

Balığın sürü balığı olup olmadığını, akvaryumu kurmadan önce araştırmalısınız ve doğada gözlemlemelisiniz. Sürü balığı olan ve en az 5-10 bireylik sürüler halinde yaşayan bir balığı akvaryumda tek olarak veya yeterli bireye sahip olmayan bir grup halinde beslemeye kalkışırsanız, balığın akvaryum ortamına alışamaması çok büyük bir ihtimaldir. Ve sonuç hüsran olacaktır. En basitinden, balık yem almayı reddedecektir. Ki yem alma konusu bir başka maddenin konusudur, bir sonraki maddemiz bununla ilgilidir.

Yemlenme konusu, doğadan alınan balıklarla ilgili olarak en önemli konulardandır. Doğadan akvaryuma aktarılan balıklar, çoğu zaman yem almayı reddederler. Akvaryumun balığın geldiği doğayı birebir taklit ediyor oluşu da çoğu zaman pek bir şey ifade etmez. Balık, doğada nelerle besleniyor? Eğer bu soruya tam cevap verebiliyorsanız, durumu muhtemelen kurtarırsınız. Her ne kadar balık türlerinin doğadaki beslenme alışkanlıkları ile ilgili olarak genel bilgiler pek çok kaynakta kabaca anlatılmış olsa da, balığı aldığınız ortamda bu balıkların nelerle beslendiğini kendinizin gözlemlemenizde yarar vardır. Aynı tür balıkların birbirinden farklı veya birbirinden uzak alanlardaki beslenme alışkanlıkları ufak tefek de olsa değişkenlik gösterebilir. Ülkemiz balıklarının pek çoğu "hepçil" beslenmektedir. Yani etçil ve otçuldurlar. Canlı yemler sunmak, akvaryum ortamına ilk kez girmiş bir balığın akvaryum ortamına alışmasına ilk aşamada yardımcı olacaktır. Sıvı vitaminler (Bemiks gibi) bu aşamada işe yarayabilir.

Balıkları kesinlikle stresten uzak tutmalısınız. Bu zaten genel bir akvaryum kuralıdır. Akvaryum ortamında üretilmiş balıklar için de bu geçerlidir. Ki doğadan gelen, ömründe insan görmemiş, ömründe gürültü nedir bilmemiş bir balık için bu daha önemli bir konudur. Yani akvaryum ortamına alışmakta olan bir balığı strese sokmaktan kaçının. Akvaryumun camına vurmayın, akvaryumun bulunduğu ortamda onları rahatsız edecek kadar çok gürültü çıkmamasına dikkat edin, aydınlatmayı mümkünse düşük tutun, fotoğraf çekmeniz gerekiyorsa flaş kullanmamaya 
Epey uzun zaman önce açmışım bu başlığı. Forumu kontrol ederim arada bir. Giderebileceğim eksiklikler falan varsa bunları gidermeye çalışırım.

Biyotop akvaryumu kurma hakkında bilgiler

Biyotop akvaryumu kurma hakkında bilgiler
«06 Şubat 2010, 01:19:17 tarihli arşivimizden»


Giriş:

Akvaryum hobisi, bir anlamda doğayı evimize taşıma isteğimizin bir yansımasıdır. Güzel bitkiler, hoş bir su altı görünümü, başta balıklar olmak üzere yaşayan ve üreyen su canlıları izlemek, gerçekten çok eğlenceli bir şey...

Doğal bir akvaryum kurmak, yapay öğelerden mümkün olduğunca uzak durarak doğa taklidi bir su parçasını evde bulundurmak, pek çok akvaristin sevdiği ve yapmak istediği (başardığı durumlarda da haklı olarak gurur duyduğu) bir şeydir.

Biyotop nedir?

Bu yazımda sizlere "biyotop" kavramından bahsedeceğim ve biyotop akvaryumu kurma konusuyla ilgili bazı temel bilgileri elimden geldiği kadar sunmaya çalışacağım.

Biyotop akvaryumu konusuna değinmeden önce, "biyotop" kavramının ne olduğuna değinmemiz ve bu kavramı tanımlamamız gerekiyor.

Biyotop kavramının en sade, en anlaşılır ve en kestirme tanımı şu şekildedir: İngilizcesi "biotop" şeklinde olan bu kavram, "yaşam mekanı, yaşam ortamı" anlamına gelmektedir. Latince "bios" (yaşam) ve "topos" (bölge, alan) sözcüklerinin birleşiminden oluşturulmuş bir sözcüktür. "Canlıların üzerinde yaşadığı, canlıların yaşamları için gerekli kaynakları barındıran bölge" anlamına gelir.

Biyotop akvaryumu nedir?

Biyotop akvaryumu, sucul bir alanın taklit edilerek yansıtıldığı akvaryum tarzıdır. Dolayısıyla, biyotop akvaryumlarında belirli bir bölge seçilir ve o bölgenin canlıları akvaryumda barındırılırken, dekorasyon ve su değerleri de o bölgeye benzetilir. Balığından bitkisine, omurgasızlarından taban malzemesine kadar seçilmiş olan bölge taklit edilir.

Örneğin, "X bölgesi biyotop akvaryumu" kuracağız. X bölgesinin;

  1. Dekorasyonunu taklit edeceğiz. Bölge kayalık mı? Kumluk mu? Bataklık görünümünde ve yer yer suların yükseldiği, ağaç köklerinin çok yer kapladığı bir alan m?
  2. Yine dekorasyonla ilgili olarak; bitki açısından zengin mi, yoksa bitki varlığı az mı? Ne tür bitkiler var, hangileri?
  3. Balıklarla ilgili olarak; hangi balık türleri X bölgesinde yaşamakta?
  4. Su özellikleri anlamında; pH nasıl, düşük mü, yoksa yüksek mi? Su sıcaklığı nasıl? X bölgesi tropikal bir bölge mi, değil mi? X bölgesi çok akıntılı ve hareketli bir suya mı sahip, yoksa durgun bir su mu?
  5. Akvaryum ortamında bakılabilecek omurgasız çeşitleri (salyangozlar, karidesler, yengeçler vs) var mı?
Belli başlı biyotop akvaryumu tipleri:

Kim ne derse desin, akvaryum dünyasında en çok taklit edilen 4 ana biyotop vardır: Güney Amerika biyotop akvaryumları, Güneydoğu Asya biyotop akvaryumları, Tanganyika biyotop akvaryumları, Malavi biyotop akvaryumları.

Bu biyotop akvaryumlarının özelliklerini kısa kısa açıklayalım:

Güney Amerika biyotop akvaryumları:

Güney Amerika dendiğinde akla gelen nehir, Amazon'dur. Dünyanın en büyük nehirlerinden biri olan bu nehir, büyüklü küçüklü kollarıyla Güney Amerika'nın pek çok bölgesini kaplar.

Güney Amerika Biyotop Akvaryumları İçin Uygun Balıklardan Bazıları: Güney Amerika'dan binlerce çeşit balık vardır. Bir kısmını burada anmak gerekiyor.

Karasin (Characin) balıkları:
Kardinal tetra (Paracheirodon axelrodi)
Neon tetra (Paracheirodon innesi)
Siyah neon tetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi)
Kırmızıburun tetra (Hemigrammus rhodostomus ve Hemigrammus bleheri)
Siyah tetra (Gymnocorymbus ternetzi)
Serpaye tetra (Hyphessobrycon eques)
Siyah fantom tetra (Hyphessobrycon megalopterus)
Kırmızı fantom tetra (Hyphessobrycon sweglesi)
Limon tetra (Hyphessobrycon pulchripinnis)
Buenos Aires tetra (Hyphessobrycon anisitsi)
Silver Dolar (Metynnis hypsauchen & others)
Kırmızı piranha (Pygocentrus nattereri)
Rombeus piranha (Serrasalmus rhombeus)
Cüce kalem balığı (Nannostomus marginatus)
Tek çizgili kalem balığı (Nannostomus unifasciatus)
Üç çizgili kalem balığı (Nannostomus trifasciatus)
Balta balıkları (Carnegiella strigata, Gasteropelecus sternicla)

Güney Amerika sihlidleri:
Apisto grubu sihlidler (Apistogramma agassizii, Apistogramma bitaeniata, Apistogramma cacatuoides)
Mikrogeophagus grubu cüce sihlidler (Mikrogeophagus ramirezi, Mikrogeophagus altispinosus)
Körkafa (Laetacara curviceps)
Diskus (Symphysodon aequifasciatus, Symphysodon discus)
Melek balığı (Pterophyllum scalare ve Pterophyllum altum)
Astronot balığı (Astronotus ocellatus)
Yeşil terör (Aequidens rivulatus)

Güney Amerika kedi balıkları:
Çöpçüler (Callichthyidae ailesinin tüm cinsleri ve türleri; komando çöpçü, bronz çöpçü, juli çöpçü, panda çöpçü ve diğerleri)
Otocinclus cinsindeki tüm türler
Vatozlar (Hypostomus, Ancistrus, Hypancistrus, Pseudacanthicus, Chaetostoma, Glyptoperichthys ve benzeri cinslere giren türler)

Canlı doğuran balıklar:
Endler (Poecilia wingei)
Lepistes (Poecilia reticulata)

Diğerleri:
Leptolebias minimus (Çubuklu kuyruk inci killifish)
Gümüş arovana (Osteoglossum bicirrhosum)
Paraguay stingray (Potamotrygon histrix)
Potamotrygon stingray (Potamotrygon motoro)

Not: Burada saydığım bazı balıklar av, bazıları avcı konumundadır. Bazıları ise insan için bile tehlikeli olabilir. Her ne kadar biyotop akvaryumu kurmak için doğayı taklit etmemiz gerekiyor olsa da, akvaryumlar kapalı ortamlar olduğu için av olan balıkların kaçma şansı kalmayacaktır. Dolayısıyla, akvaryum ortamında av-avcı ilişkisi tam anlamıyla kurulamayacağı için (avın avcıdan kaçması ve kurtulması mümkün olmadığı için, illa ki av olacağı için) av ve avcıları aynı akvaryumda bulundurmak sakıncalıdır. 

Güney Amerika bitkileri: Daha önce de belirttiğimiz gibi, "Güney Amerika" dendiğinde akla gelen şey Amazon Nehri'dir. Amazon Nehri dendiğinde ise -bölgeye göre değişkenlik göstermekle birlikte- zengin bir bitki varlığından söz edilebilir.

Echinodorus türleri, Lilaeopsis türleri, Samolus parviflorus, Alternanthera reineckii, Bacopa lanigera, Cabomba türleri, Heteranthera zosterifolia, Ludwigia inclinata, Myriophyllum aquaticum, Potamogeton gayii, Najas guadalupensis, Tonina türleri, Limnobium laevigatum gibi bitkiler Güney Amerika biyotop akvaryumlarında rahatlıkla kullanılabilir.

Güney Amerika su yapısı ve su altı görünümü: Amazon Nehri, en geniş ve en derin nehirlerden biridir. Pek çok yerde, yağmur mevsiminde düzlükleri de kaplamaktadır. Bundan dolayı, Güney Amerika'daki tropikal ormanları da düşündüğümüzde en çok bilinen dekorasyon malzemesi suya batıp çürümüş ağaç kökleridir.

Amazon Nehri'nin sularının pH'ı 4,5-7,5 arasında değişir. Geneli asidiktir.

Su sıcaklığı güneye indikçe düşse de, en düşük sıcaklık 20-22 C civarındadır.

Bazı Güney Amerika biyotop akvaryum örnekleri:



Güneydoğu Asya biyotop akvaryumları:

Güneydoğu Asya'daki tatlı sular, akvaryum dünyasına kazandırılmış pek çok canlının anavatanıdır. Özellikle bitki varlığı ve balıklar açısından oldukça zengin olan bu bölge, akvaryum hobisi için çok önemli bir yere sahiptir.

İlk önce Güneydoğu Asya balıklarına bir bakalım.

Güney Amerika Biyotop Akvaryumları İçin Uygun Balıklardan Bazıları: Güneydoğu Asya, labirentli balıkların anavatanıdır. Ve pek çok sazansı çeşidi bu bölgede yaşar. Şimdi bunları ve akvaryum hobisine kazandırılmış diğer bazı balıklardan kısaca bahsedelim.

Labirentli balıklar:
Beta (Betta splendens, Betta pugnax, Betta pi)
Cennet balığı (Macropodus opercularis)
Cüce gurami (Colisa lalia)
Bal gurami (Colisa chuna)
İnci gurami (Trichogaster leerii)
Üç benekli gurami (Trichogaster trichopterus)
Altın gurami (Trichogaster trichopterus)
Ayışığı gurami (Trichogaster microlepis)
Yılan derili gurami (Trichogaster pectoralis)
Çikolata gurami (Sphaerichthys osphromenoides)
Öpüşen gurami (Helostoma temminkii/temminckii)
Dev gurami (Osphronemus goramy ve Osphronemus laticlavius)

Sazansılar (Cyprinid balıklar):
Tetrazon (Puntius tetrazona ya da Barbus tetrazona)
Pentazon (Puntius pentazona)
Kiraz barb (Puntius titteya)
Tinfoil (Barbonymus schwanenfeldii)
Bala şark (Balantiocheilus melanopterus - "köpekbalığı" diye satılırlar ama köpekbalıklarıyla hiçbir ilgileri yoktur)
Kırmızı yüzgeçli köpekbalığı (Epalzeorhynchos frenatum - "köpekbalığı" diye satılırlar ama köpekbalıklarıyla hiçbir ilgileri yoktur)
Kırmızı kuyruklu köpekbalığı (Epalzeorhynchos bicolor - "köpekbalığı" diye satılırlar ama köpekbalıklarıyla hiçbir ilgileri yoktur)
Uçan tilki (Epalzeorhynchos kalopterus)
SAE - Siyam alg yiyen balığı (Crossocheilus siamensis)
CAE - Çin alg yiyen balığı (Gyrinocheilus aymonieri)
Rasbora (Trigonostigma heteromorpha)
Noktalı cüce rasbora (Boraras maculatus)
Zebra danio (Danio rerio)
Dev danio (Danio malabaricus)
Makrakanta (Chromobotia macracanthus)
Kuhli (Pangio kuhlii)

Diğerleri:
Pancaks killifish (Aplocheilus panchax panchax)
Kırmızı gökkuşağı balığı (Glossolepis incisus)
Altın arovana (Scleropages formosus)
Yılanbaş (Channa sp)
Ateş yılanbalığı (Mastacembelus erythrotaenia)
Cüce balon balığı (Carinotetraodon travancoricus)
Sekiz desenli balon balığı (Tetraodon biocellatus)
Arı gobi (Brachygobius sp)

Güneydoğu Asya bitkileri: Java yosunu (Vesicularia dubyana), tüm Cryptocoryne türleri, Vallisneria türleri, Rotala türleri, Microsorum pteropus (Java eğreltisi), Hygrophila türleri (bizde "limon, çınar, zeytin, tütün" adlarıyla satılır), Nymphaea stellata bitkileri Güneydoğu Asya biyotop akvaryumlarında bakılabilir.

Güney Amerika su yapısı ve su altı görünümü: Aslında Güneydoğu Asya tatlı sularının ilginç bir karakteristik görünümü yoktur. Yani "Malavi, Tanganyika" denince akla kayalık alanlar gelir ve "Amazon, Güney Amerika" dendiğinde akla hemen batık ağaç kökleri gelir. Güneydoğu Asya biyotop akvaryumlarında az miktarda kaya kullanmakta (sadece tabanda dekorasyon amaçlı) sakınca yoktur. Bununla birlikte, ağaç kökleri de kullanılabilir. Java yosunu ve Java eğreltisi zaten genellikle ağaç köklerine tutunarak gelişen bitkilerdir.

Güneydoğu Asya suları tropikaldir. Yani sıcaklıkları 25-28 C arasındadır. pH da bölgeden bölgeye değişkenlik gösterir, 5-7 arasında değişir. Dolayısıyla Güneydoğu Asya biyotop akvaryumlarında pH'ı canlılara göre ayarlamak gerekmektedir.

Bazı Güneydoğu Asya biyotop akvaryum örnekleri:



Tanganyika Biyotop akvaryumları:

Afrika'nın büyük göllerinden biri olan Tanganyika Gölü, akvaryum hobisinde çok önemli bir yere sahiptir. Bu bölümde Tanganyika biyotopu üzerinde duracağız.

Tanganyika Akvaryumları İçin Uygun Balıklardan Bazıları: Tanganyika'da sihlid türleri yaşar. Başka tür balıklar da vardır ama Tanganyika dendiğinde akla bazı sihlidler gelir.

Tanganyika sihlidleri:
Frontosa (Cyphotilapia frontosa)
Süslü juli (Julidochromis ornatus)
Marlieri (Julidochromis marlieri)
Tropheus (Tropheus duboisi, Tropheus bemba)
Lamprologus (Lamprologus ocellatus, Lamprologus stappersi)
Limon sihlid (Neolamprologus leleupi)
Brikardi (Neolamprologus brichardi)
Daffodil (Neolamprologus pulcher)

Kedi balıkları:
Synodontis multipunctatus
Synodontis petricola

Tanganyika bitkileri: Tanganyika Gölü'nde, akvaryum dünyasında tanınmış bitki türleri yoktur. Yani Güney Amerika dediğimizde akla bazı bitki türleri gelse de, Tanganyika dendiğinde akla pek bitki gelmez. Ancak, pek çok Tanganyika akvaryumunda bazı bitkiler kullanılmaktadır. Özellikle bitikilere pek zarar vermeyen brikardi balıklarının yaşadığı akvaryumlarda... Ancak, Tanganyika Gölü'ne ait olmayan bitkilerin kullanıldığı Tanganyika akvaryumları ne kadar biyotop akvaryumu sayılır, bu da ayrı bir konudur.

Tanganyika Gölü su yapısı ve su altı görünümü: Tanganyika Gölü, çoğunlukla kayalık yapılıdır. Bununla birlikte, çok geniş kumlu alanlar da bulunur. Akvaryumun dekorasyonu da buna göre yapılmalıdır.

Oldukça derin bir göl olan Tanganyika, tropikal bir bölgededir. Bundan dolayı su sıcaklığı ortalama 24-27 C arasındadır. Ancak, derin bölgelerde su sıcaklığı 23-24 C'ye kadar düşmektedir.

Tanganyika Gölü'nün pH'ı 8-8,5 arasındadır.

Bazı Tanganyika biyotop akvaryum örnekleri:



Malavi Biyotop akvaryumları:

Afrika'daki önemi göllerden biridir. Tanganyika dendiğinde akla sihlid gelmesi gibi, Malavi dendiğinde de akla sihlidler gelir. Sihlid türlerinin pek çoğu bu gölde yaşar.

Tanganyika Akvaryumları İçin Uygun Balıklardan Bazıları: Yukarıda da bahsettiğim gibi, Malavi Gölü'nün baskın balıkları sihlidlerdir. Bu gölde sihlidlerden başka balıklar yaşasa da çoğu akvaryum hobisi için önemli sayılmaz.

Malavi sihlidleri:

A) Mbuna grubu:
Auratus (Melanochromis auratus)
Johanni (Melanochromis johannii)
Kenyi (Pseudotropheus lombardoi)
Aurora (Pseudotropheus aurora)
Elegant sihlid (Pseudotropheus elongatus)
Malavi zebra (Pseudotropheus estherae)
Kobalt mavisi sihlid (Maylandia callainos)
Sarı prenses (Labidochromis caeruleus)
Tapir (Labeotropheus fuelleborni)
Mavi prenses (Labidochromis freibergi)

B) Mbuna olmayan sihlidler:
Yaşayan kaya (Nimbochromis livingstonii)
Venüstüs (Nimbochromis venustus)
Yunus (Cyrtocara moorii)
Borley sihlid (Copadichromis borleyi)

Malavi bitkileri: Malavi Gölü'ndeki bitki varlığı da Tanganyika Gölü'ndeki gibidir. Önemli bir bitki varlığı yoktur. Zaten Malavi sihlidleri bitkileri yemeye eğilimlidir. Dolayısıyla, Malavi biyotop akvaryumlarında da genellikle bitki kullanılmaz.

Malavi Gölü su yapısı ve su altı görünümü: Bu gölde kayalık alanlar çok geniş yer kaplar. Mbuna grubu balıklar geslemek için akvaryumu taş ocağına çevirmek gerektiğini söylersem abartmış sayılmam. Mbunalar, kayalık bölgeler arasında dolaşmaya ve yuvalanmaya bayılırlar. Kayaların üzerinde çıkan yosunları kemirirler. Öte yandan, mbuna olmayan balıklar için kayalık alanlarla birlikte geniş kumluk alanlar oluşturmak önemlidir.

Malavi Gölü de tropikal bir bölgededir. Dolayısıyla, su sıcaklığı 24-27 C arasındadır. pH ise Tanganyika Gölü gibi yüksek seviyededir. 8-8,5 civarındadır.

Bazı Malavi biyotop akvaryum örnekleri:




Glossostigma elatinoides

Glossostigma elatinoides
«11 Kasım 2009, 01:37:40 tarihli arşivimizden»

Glossostigma elatinoides:

Anavatanı Avustralya olan bu bitki, bakımı zor bitkilerden biridir. Yumuşak suları ve zengin taban malzemelerini severler. Ayrıca aydınlatma güçlü olmalıdır. 

Akvaryumdaki ışık yeterliyse, tabanı halı gibi kaplarlar. Işığın yeterli olmadığı akvaryumlarda, tabanı halı gibi kaplamaktan ziyade yukarı doğru uzamaya başlarlar.

Bu bitkiler için iyi bir aydınlatma sistemi, CO2 ve gübre takviyesi, yumuşak bir su şarttır. Bu koşulların sağlanamadığı durumlarda bu bitki yaşatılamayabilir.

Bu güzel bitki, taban malzemesinin üzerinde ilerleyerek yayılır. Uzayan kısımlar kesilerek bir başka yere aktarılabilir, bu şekilde üretimi yapılabilir.


Cabomba türleri

Cabomba türleri
«28 Aralık 2009, 17:26:55 tarihli arşivimizden»

Cabomba aquatica:

Habitat: Güney Amerika

pH: 6.5 - 7.5

Sıcaklık: 20-26 C

Işık İhtiyacı: Orta

CO2 İhtiyacı:  Gelişimi açısından olması fayda sağlar.

Yükseklik:  30–140 cm

Genişlik: 9–18 cm

Genel Yorum: Açık yeşil ve parçalı su altı yapraklarına sahiptir. Gelişiminde yüksek ışık ve hareketli su yapısı çok önemlidir. Dekor için gruplar halinde dikimleri yapılmalıdır. Patlayan filizlerin kesilip dikilmesi yöntemiyle çoğaltılabilir.

Cabomba aquatica:

Cabomba caroliniana:

Habitat: Güney Amerika

pH: 5.0 - 7.5

Sıcaklık: 18-26 C

Işık İhtiyacı: Orta

CO2 İhtiyacı:  Orta

Yükseklik:  30-100 cm

Genişlik: 5–10 cm

Genel Yorum: Cabomba türlerinin en kolaylarından biri olmasına rağmen yine aydınlatmanız belli bir düzeyin üzerinde olmalıdır. Uygun şartlarda hızlı gelişir.

Cabomba caroliniana:

Cabomba piauhyensis (Cabomba furcata):

Habitat: Güney Amerika

pH: 5.0 - 7.0

Sıcaklık: 20-26 C

Işık İhtiyacı: Yüksek

CO2 İhtiyacı:  Orta-Yüksek

Yükseklik:  20–60 cm+

Genişlik: 5–10 cm

Genel Yorum: Çok şiddetli ışık, çok iyi gübreleme ve CO2 desteği gerektirmektedir. Bakımı tecrübe ister. Uygun şartlarda büyümesi hızlıdır.

Cabomba piauhyensis (Cabomba furcata):


LK Poster

LK Poster
Yabani lepistes

LK Poster

LK Poster
Yabani lepistes

Lepistes (Poecilia reticulata)

Lepistes (Poecilia reticulata) «28 Nisan 2007, 02:37:20 tarihli arşivimizden» Lepistes (Poecilia reticulata)    Ailenin en popüler ...