Doğum sonrası anne lepistes bakımı
«14 Şubat 2012, 10:23:30 tarihli arşivimizden»
Gerek forumlarda olsun, gerek Facebook'ta olsun, gerekse günlük yaşantıda olsun, lepistes besleyen akvaristlerin bana en çok sordukları sorulardan biri de "Balığım doğurdu, ama sağlığı bozuldu. Ne yapmam gerekir?" şeklinde oluyor.
Biraz da bu konuya değinmek istedim. Daha önce çok ayrıntılı olarak değindiğimiz bir konu değildi. Veya dağınık halde zaman zaman konu içinde geçtiğinde değinmekteydik.
Anne lepisteslerde doğum sonrası bazı sıkıntılar görülebilir. Hatta doğum sonrasında bazı durumlarda anne lepistesi kaybedebiliriz. Bunun temel sebebi anne balığın doğum sırasında aşırı güç kaybetmesinden kaynaklanır.
Doğum sonrasında anne balığın karnı belirgin şekilde çöker. Beslenme zorlukları da çekebilir. Zaten doğumum hemen öncesinde ve doğum esnasında erkek lepistesleri kendine çeken maddeler salgıladığından erkekler tarafından sürekli kovalanan dişi lepistes strese girmiş durumdadır. Doğum esnasında kaybettiği güç de bu duruma eklendiğinde hastalıklar ve ölüm meydana gelebilir.
Bu durumda bazen anne balığı ayrı bir akvaryuma almakta fayda var (doğumdan hemen sonra). Bu akvaryumda anne balığa bir hafta veya on gün kadar özel bir bakım yapmakta fayda var. Ha, ben bunu uyguluyor muyum? Uyguladığım bir şey değil. Ama bazı durumlarda uygulamak gerekebilir.
Doğum sonrası bakım akvaryumu küçük bir akvaryum olabilir. Balığımız burada uzun süre yaşamayacağı için küçük bir akvaryum yeterli olur. 15-20 litre yeterlidir. Bu akvaryumun suyu, ana akvaryumdan çekilmiş olmalıdır. Filtresi (sünger filtre öneririm, bu yeterlidir) ve ısıtıcısı hazır bulundurulmalıdır. Bir anlamda karantina akvaryumu gibi diyelim. Aydınlatma falan çok önemli değildir.
Doğum sonrası bakım akvaryumu, anne balığı doğum stresinden başka strese sokmayacak şekilde düzenlenmelidir. Çok aydınlık olmasına gerek yoktur. Hatta loş ışıklı olması daha iyidir.
Doğum sonrası bakım akvaryumuna alınan anne lepistese, bir hafta veya on gün süreyle özel olarak bakım yapmak gerekir (akvaryumun hazırlanış amacı da budur zaten). Besin değeri yüksek yemler kullanılmalıdır (gerçi bunlar zaten her zaman kullandığımız yemlerdir). Buna ek olarak canlı yem takviyesi yapmakta yarar vardır (tubifeks denen mikron yuvası canlı yemler hariç). Artemia, su piresi, küçük gammaruslar, mevsime göre sibrisinek larvası verilmelidir. Canlı yem bulma durumu yoksa kurutulmuş kan kurdu, kurutulmuş su piresi de iş görür. Bunlara ek olarak kaliteli markaların uygun yemlerini (pul yemler gibi) vitamin takviyesi yaparak vermek de faydalı olacaktır.
Doğum sonrası bakım akvaryumunda bir hafta veya on gün bakıma giren lepistes (yoğun bakım diyebiliriz) bu sürecin sonunda stres faktöründen yeterince uzaklaşmış, normale dönerek güç kazanmış, önemli riskleri atlatmış bir lepistes haline gelir. Süreç sonunda dikkatli bir şekilde ana akvaryuma geri aktarılabilir.