Kiraz Karides (Neocaridina denticulata) hakkında her şey
«01 Aralık 2009, 19:04:09 tarihli arşivimizden»
Bilimsel Adı: Neocaridina heteropoda var. red
Uzunluğu: 2,5 cm
Sıcaklık: En az 20°C, En fazla 28°C
Yeri: Tayvan
Beslenmesi: Otçul ve etçil
Kiraz karidesi kırmızı canlı rengi diğer balıklarla uyumu kolay üremesi ve bitkili tanklardaki algleri yok etmesi ile kısa sürede hobicilerin gönlünü kazanmış ve onların akvaryumlarında yer almıştır. Şimdi kiraz karidesleri kısa olarak sizler ile tanıyalım...
Beslenme:
Yem verilmediği taktirde bile ağızlarının boş kaldığı görülmemiştir. Hemen hemen tüm yiyecekleri, pul yem, granül yem, havuç, haşlanmış ıspanak, salatalık hatta elma salyangozu dışkısını zevkle tüketir. Özellikle bitkili akvaryumlarda bulunan algleri yemekten hoşlandıkları gözlenmektedir.
Üreme:
Bitkili akvaryumda hiçbir şey yapılmaksızın seri bir şekilde üreyebilmektedirler. Üremede dişi karidesler, yumurtaları ilk olarak sırtlarında taşırlar. Yumurtalar belirli bir olgunluğa gelince dişinin karnına iner ve 28 gün sonra yavru karidesler annenin karnından dışarı çıkar. Yeni doğan Kiraz karides yavruları bir lepistes yavrusunun 1/4'ü boyundadır.
Karnında yumurta taşıyan bir karides:
Çiftleşen kiraz karidesler:
Üretim:
Üretim yapmak için tek tür beslenilmesi önerilmektedir. Karma akvaryumda da yavru alınabilir. Normal büyüklükte bir dişi tek seferinde 25-30 adet yavru doğurur.
Cinsiyet ayrımı:
Dişi kiraz karidesleri erkeklere nazaran daha tombul ve daha kırmızıdırlar. Erkekler dişilerin tam tersi soluk kırmızı rengiyle sırtında baş tarafından başlayarak kuyruğuna kadar inen bir çizgiye sahiptir.
Dişi karides:
Erkek karides:
Arkadaşları:
Neon tetra, rasbora, gibi hemen hemen birçok tropikal balıkla uyumludur. Endişe yapılmadan birlikte beslenebilir. Lepistesler başta olmak üzere canlı doğuran balıkların yaşadığı bol bitkili bir akvaryumda rahatlıkla bakılabilirler.
Yeni doğan bebek karides:
Genel olarak:
Kiraz karidesler sevimli uzun antenleri, gösterişli kırmızı canlı renkleri ve bitkili akvaryumların baş belası alglerini yemesiyle kısa sürede büyük tanınırlık kazanmıştır. Bitkisiz yapay olan akvaryumlarda göze hitap etmeyeceği gibi Kiraz karidesin renklerinin doğal güzelliklerini sizlere yansıtılması beklenemez.
Eğer üretim yapıp ticaret yapma gibi bir beklentiniz yok ise bitkili tankınız da başka canlılarla birlikte besleyebilirsiniz. Kiraz karidesi akvaryumunuzda izlemek oldukça zevk vericidir. Ağzı boş kalmayıp her bulduğunu yemeye çalışır. Elma salyangozlarının dışkısı özel ilgi alanıdır. Bitkili akvaryumların şüphesiz vazgeçilmezlerindendir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Buradan yorum yapabilirsiniz.