Translate

4 Mart 2019 Pazartesi

Melek balığı (Pterophyllum scalare)

Melek balığı (Pterophyllum scalare)
« 29 Nisan 2008, 15:56:26 tarihli arşivimizden»

Genel bilgi:

Güney Amerika'nın tatlı suları anavatanlarıdır. Doğal olarak Amazon Nehri'nin Peru'daki kollarında ve Ekvador'da bulunurlar. 15 cm kadar büyüyebilirler. Diskuslarla çeşitli yönlerden benzerlik gösterirler. Vücutları yanlardan basıktır. Son derece zarif balıklardır ve melek balığı adını hak etmiş bir hayvandır. Seçici üretim yöntemleri ile çeşitli varyeteleri üretilmişse de en değerli olanları kırmızı gözlü olanlarıdır. Renkleri metalik maviden sarı, yeşil tonlarına kadar değişebilir. Bazılarının vücutlarında enlemesine bantlar vardır.

Erkeklerin kafasında ileriki yaşlarda hörgüç gibi bir çıkıntı oluşabilir. Ama cinsiyet ayrımı kolay değildir. En garanti yolu, eş tutup yumurtlamalarını beklemektir. Erkeklerin üreme tüpü ince ve sivri iken dişilerinki kalın ve yuvarlaktır.

Akvaryum ve su şartları:

En az 150 litrelik akvaryumlarda beslenmelidirler ve akvaryumun yüksekliği en az 50 cm olmalıdır. pH 6,5-7,5 arasında olmalıdır. 25-28°C sıcaklığı severler. bakımı biraz tecrübe gerektirir. Birçok Güney Amerika balığında olduğu gibi melek balıklarının bulunduğu akvaryumlarda da biyolojik filtrasyon çok önemlidir. Taban malzemesi olarak suda salınım yapmayan kuvars kum kullanılması daha doğru olur ama bu olmazsa olmaz değildir. Bitkili akvaryumları severler. Echinodorus, Anubias, Cryptocoryne cinsi  bitkiler faydalı olur; geniş yaprakların üzerine yumurta da bırakabilirler. Bazı içne yapraklı bitkileri yiyebilirler. Bir de akvaryuma doğallık katması açısından batık kütükler yerleştirilirse güzel olur. Baskın balık diğerlerine sert davranabilir. Bu sebeple de akvaryumu kütük ve iri bitkilerle çeşitli bölgelere ayırmak doğru bir davranış olur.

Beslenme:

Kaliteli kuru yemler, spirulina yosunu içeren tabletler, muz parçaları, artemia, marul, ıspanak da yiyebilirler. Başka balıkların yavrularını da yiyebilecekleri için tedbir almakta fayda vardır. Bunların bulunduğu akvaryumda özellikle canlı doğuranlardan pek yavru alamayacağınızı söylersem yalan olmaz. Zarif görünümlerinin ardında, mükemmel birer avcıdırlar.

Üretim:

En az 7-8 bireyden oluşan bir grup halinde 250 litrelik bir akvaryuma salınırlarsa üretim daha başarılı olur. Bunlar da diğer cichlid türleri gibi eşlerini kendileri seçerler. Gençken gruplar halinde dolaşırlar ve zamanla çiftler ortaya çıkar. Eş tutan melekler, diğerlerini yanlarına yaklaştırmazlar. Eş tutan olduğunda diğerlerini akvaryumdan uzaklaştırmakta yarar var. (Ben 240 litrelik akvaryuma 4 meleği sığdıramadım. Çiftimin erkeği, diğerlerini öldüresiye dövüyordu ve ben de diğerlerini göndermek zorunda kaldım)

Eş tutan balıklar, sıkı bir beslenme uygulandığında kısa sürede yumurta yaparlar. İlk önce akvaryumun heryerini dolaşıp yumurtlamak için uygun biryer ararlar. Bu bir yaprak, filtrenin borusu olabilir. Genellikle büyük ve geniş yaprakları tercih ederler. Yumurtlayacakları yeri temizlemeye başladıklarını görürseniz, yakında yumurtalara kavşacaksınız demektir. Dişi balık, yumurtalarını düz bir yüzeye (yaprak ya da herhangi başka bir materyal) dizmeye başlar. Erkek de dişinin peşinden giderek yumurtaları döller. Bu işlem birkaç saat sürebilir. Daha sonra yumurtaları yüzgeç ve kuyruklarıyla havalandırmaya başlarlar, mantarlaşan yumurtaları imha ederler. Genellikle ilk yumurtalarını yerler ama daha sonraki zamanlarda yumurtalarına ve yavrularına bakmayı öğrenirler.

Yavrular 27-28 C sıcaklıkta, 3-4 gün içinde çıkmaya başlar. İlk önce kuyrukları görünür. Kuyruklarını sürekli sallarlar ama bu sırada yüzemezler. Bulundukları yüzeye yapışıktırlar. Bu aşama da besin kesesini kullandıkları için ekstra yem yemezler. 1 hafta içinde yüzmeye başlarlar. Bu sırada artemia vermeye başlanabilir. 1 ay boyunca günaşırı dip çekimi ihmal edilmemelidir. 1 ay geçtikten sonra yavaş yavaş kuru yemlere alıştırabilirsiniz.

Diğer balıklarla uyum:

Rasbora, çöpçü türleri, labirent balıklarının sakin türleri, moli, lepistes, sakin tetra türleri (neon, kardinal, red nose, siyah neon gibi) ve sakin küçük sihlid türleri (apisto grubu sihlidler) ile bir arada bulundurulabilirler. Ama çok küçük balıkları yiyebilirler. Bu yüzden de lepistes ve neon tetra gibi minik balıklarla beraber beslerken dikkatli olunmalıdır. Akvaryumda stres yaratıcı, çok hareketli balıkların bulunmasından kaçınmak gerekir. özellikle kuyruk kemiren balıkların bunlarla bir arada bulundurulması sakıncalıdır. Strese girdiklerinde yemden kesilirler ve sağlıkları bozulabilir, ölebilirler. Diskus balıkları ile bir arada bulundurulmamalıdırlar. Çünkü kendilerini etkilemeyen ama discusların bağışıklık sistemini bozan bir tür paraziti taşıyabilirler.

Yeterince büyük ve iyi bitkilendirilmiş bir akvaryumda lepisteslerle bir arada bakılabilirler. Şahsi gözlemlerime göre, yabani tip lepistesler büyük ve bitkili bir akvaryumda melek balıklarıyla birlikte barış içinde yaşayabilmektedirler.

Melek balıkları:




Üremek için hazır olan dişi bir melek balığı:

Yumurtalarını bir zemine dizen melek balığı:

Yumurtalarının başında nöbet tutan melek balığı:


Melek balığı yumurtaları:

Birkaç günlük yavru melek balıkları:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Buradan yorum yapabilirsiniz.

LK Poster

LK Poster
Yabani lepistes

LK Poster

LK Poster
Yabani lepistes

Lepistes (Poecilia reticulata)

Lepistes (Poecilia reticulata) «28 Nisan 2007, 02:37:20 tarihli arşivimizden» Lepistes (Poecilia reticulata)    Ailenin en popüler ...