Translate

3 Mart 2019 Pazar

Lepistes nasıl üretilir?

Lepistes nasıl üretilir?

« 16 Mart 2016, 17:02:11 tarihli arşivimizden»


Lepistes nasıl üretilir?

Lepistes beslemeye yeni başlayan arkadaşlar için böyle bir yazı hazırlayayım dedim.

İnternette akvaryum fotoğrafları ve videoları gördünüz, veya bir tanıdığınızın akvaryumla uğraştığını gördünüz ve akvaryum kurmaya karar verdiniz diyelim.

Rengarenk balıklar istiyorsunuz. Bakımı zor olmasın, kolayca üresinler, sakin canlılar olsunlar... Lepistes beslemeye karar verdiniz. Peki, lepistesleri nasıl üreteceksiniz? Özetle nelere dikkat etmeniz gerekir? Bu başlıkta kısaca buna değineceğiz.

Öncelikle belirtmek istiyorum; eğer erkek ve dişi lepistesleri aynı akvaryumda bulunduran semt akvaryumcusundan lepistes almışsanız, aldığınız dişi lepistes çok büyük ihtimalle zaten hamiledir. Ortalama otuz gün içinde doğum yaparlar.

Hamile lepistesler:



Lepistesler en kolay üreyen balıklardan biridir. Dişi bir defa çiftleşinde ortalama her otuz günde bir yaklaşık olarak 20-50 adet yavruyu canlı doğurur.

Çiftleşen lepistesler:

Annesinin karnında size bakan bir lepistes (doğum çok yakın):

Lepistes üretiminde dikkat etmeniz nokta, yavruların güvenliği ve sağlığıdır.

Eğer akvaryumunuz yeterince büyükse, balıklarınız iyi besleniyorsa, akvaryumunuzda avcı balıklar yoksa (tetra türleri, kılıçkuyruklar gibi sert canlı doğuranlar veya lepisteslerle bir arada bakılabilen ciklet türleri gibi), akvaryumunuzda yeterli miktarda canlı bitki varsa çok fazla bir şey yapmanıza gerek yok.


Ceratophyllum demersum (tilki kuyruğu) bitkisi:

Pistia stratiotes (su marulu) bitkisi:

Benim önerim (tecrübeli arkadaşlar için değil, lepistes beslemeye yeni başlayan arkadaşlar için önerim) doğum yapacak balığınızı 30 litrelik bir akvaryuma ayırmanızdır. Bu 30 litrelik üretim akvaryumunun tabanına da aynı diğer ana akvaryumunuz gibi uygun taban malzemeleri koyun. Basit bir ışıklandırma yaptıktan sonra (marketten alacağınız tasarruflu beyaz ampul) bu akvaryuma neredeyse hiç bakım gerektirmeyen Ceratophyllum demersum veya Pistia stratiotes gibi bitkileri ekleyin. Basit bir pipo filtre ve akvaryumun kapasitesine uygun küçük bir ısıtıcı da ayarlandıktan sonra gerisi çok kolay.

Balık doğum yaparken, çıkan yavrular o bitkilerin arasına saklanacaklardır. Doğum biter bitmez anne balığı ana akvaryuma alabilirsiniz.

Akvaryumcudan aldığınız kaliteli markaların pul yemlerini toz olacak şekilde ufalayıp yavru lepisteslerinize verebilirsiniz. Ama yemi çok vermeyin. Çok yem, akvaryum suyunu kirletir. Sık sık, ama az miktarlarda yemleme yapın.

Yavru lepistesleriniz ortalama bir ay içinde epey boylanacaktır. Boyları 1-1,5 santim olunca onları da erişkin lepisteslerinizin arasına koyabilirsiniz.

Sağlıklı lepistesler ve bol yavru almanız dileklerimle...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Buradan yorum yapabilirsiniz.

LK Poster

LK Poster
Yabani lepistes

LK Poster

LK Poster
Yabani lepistes

Lepistes (Poecilia reticulata)

Lepistes (Poecilia reticulata) «28 Nisan 2007, 02:37:20 tarihli arşivimizden» Lepistes (Poecilia reticulata)    Ailenin en popüler ...