Translate

3 Mart 2019 Pazar

Lepistesim hamile mi? Lepistesim ne zaman doğurur?

Lepistesim hamile mi? Lepistesim ne zaman doğurur? «26 Ağustos 2008, 13:09:16 tarihli yazı arşivimizden»

Forumlarda genelde karşılaşılan bazı sorular vardır. Konu lepistesler olduğunda en sık karşımıza çıkan soru "Lepistesim hamile mi?" veya "Lepistesim ne zaman doğurur?" türü sorulardır.

"Lepistesim hamile mi?"

1- Daha önce doğum yapmış her lepistes hamiledir. Çünkü dişi lepistesler, erkeğin materyallerini vücutlarına depolarlar. Ve bu sayede 7-8 kez (ortalama 7-8 ay) doğum yaparlar. Dolayısıyla bir lepistesiniz daha önce doğum yaptıysa, normal koşullarda yeniden doğum yapacak denebilir.

2- Bir erkek lepistesle bir defa karşılaşmış bir dişi lepistes, muhtemelen hamiledir. Çünkü bu balıklar dur durak bilmeden üremeye çalışırlar. Özellikle erkek lepistesler, canlılar aleminin en üreme meraklısı üyelerinden biridir.

3- Hamile bir lepistesin arka kısmı (anüs kısmı) koyu bir renge sahip olur. Ayrıca üstten bakıldığında, balığın yanlardan da şiştiği görülür.

"Lepistesim ne zaman doğurur?"

Hamile olan lepistes, normal şartlarda ortalama 30 günde bir doğum yapar. Bu süre aslında 27-40 gün arasında değişir. Bu süreyi etkileyen etkenler; balığın ırkı, balığın yaşı, beslenme durumu, suyun özellikleri gibi etkenlerdir. 

Yani hamile olan bir lepistes illa ki doğum yapacaktır. Dolayısıyla "Balığınız 3 gün sonra doğurur, 5 gün sonra doğurur, 10 gün sonra kesin doğurur" gibisinden ifadeler, bilimsel ve hobisel bir anlamı olmayan "sallama" ifadelerdir.

Lepistesin doğum süresini, başta da belirttiğim gibi "lepistesinizin ırkı, lepistesinizin yaşı, beslenme durumu, suyun özellikleri" gibi unsurlar belirler.

Peki, bir lepistes doğum yapmadan saatler önce bunu anlayabilir miyiz?

Anlayabiliriz. Ama bunu anlamak için çok iyi gözlem yapmak gerekir. Hamile lepistesler genelde doğumdan birkaç saat öncesinde gizlenme ihtiyacı hissederler. Duruma göre değişebilmekle birlikte, hırçınlaşabilirler. Ve erkek lepistesler en çok doğumu yaklaşan hamileleri kovalarlar. Çünkü hamile lepistesler, doğumun hemen öncesinde erkekleri iyice delirten ve kendine çeken bir madde salgılarlar. Erkek lepistesler de bundan dolayı hamileleri (doğuma çok yaklaşmış, saatler kalmış hamileleri) daha yoğun bir şekilde kovalarlar. Doğumdan saatler öncesinde, hamile balığın arkasındaki siyah renkli kısmın ucunda kabaca "üçgen" biçimli bir oluşum gözlemlenir. Bunu görebilmek için gerçekten çok dikkatli bakmanız gerekir. Bu, doğuma saatler ve belki de dakikalar kaldığının habercisidir.

* * *

"Lepistesim hamile mi?" veya "Lepistesim ne zaman doğurur?" türünden sorular, akvaryum hobisinin temelini oluşturan "SABIR" ve "ARAŞTIRMA" özelliklerinin önemsenmemesinden kaynaklanmaktadır diyebiliriz.

Lepistesinin hamile olup olmadığını, hamile ise ne zaman doğum yapacağını merak eden arkadaşların işine yarar umarım.

Hamile bir lepistes:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Buradan yorum yapabilirsiniz.

LK Poster

LK Poster
Yabani lepistes

LK Poster

LK Poster
Yabani lepistes

Lepistes (Poecilia reticulata)

Lepistes (Poecilia reticulata) «28 Nisan 2007, 02:37:20 tarihli arşivimizden» Lepistes (Poecilia reticulata)    Ailenin en popüler ...