Lepistesin en yakın akrabalarından olan endler balıkları ile ilgili genel bilgileri şurada anlatmıştım:
http://www.lepisteskulubu.org/index.php/topic,50.0.htmlEndler balıkları ayrı bir tür olsa da (şimdilik) gerek form ve desen olarak benzerlikleri, gerekse melezlendiklerinde kısır olmayan bireylerin dünyaya gelmesi, endler balığının türden ziyade alt tür olduklarını düşündürse de, bu konu genetik taksonomi çalışmalarıyla ileride netliğe kavuşacaktır. Bir genetikçi ya da bilim adamı değilim, ama bildiklerim ve gözlemlerim bana böyle bir şeyin olabileceğini söylüyor. Gambusia affinis türünün iki alt türü vardır (Gambusia affinis affinis ve Gambusia affinis holbrooki) ve buna benzer şekilde lepistes ve endler balıkları da aynı türün (Poecilia reticulata) iki ayrı alt türü ("Poecilia reticulata reticulata - lepistes", "Posecilia reticulata endler - endler" gibi) olabilirler. Ancak, bu konuyu netliğe kavuşturacak kişiler bilimsel çalışmalar yapan genetikçiler ve bilim adamlarıdır. Şu an tahmini bir şey söylüyorum, dolayısıyla bu durumda endler balığını biz şu anda taksonomide olduğu yerde (poecilia endler) incelemek ve değerlendirmek durumundayız.
Kendini bilim adamı sanan bazı kişilerin kafa karıştırıcı bir takım yazıları, neyin ne olduğunun anlaşılmasını zorlaştırmaya yöneliktir. Amaçları kafaları karıştırmak, bilim adamı edasıyla yazıp çizip bu karışıklıktan nemalanmaktır. Bu ayrı bir başlığın konusudur. Dolayısıyla, bu alandaki karmaşayı net bir şekilde ortaya koyup bu yazımla biraz netleştirebilirsem ne mutlu bana...
Endler balıkları, akvaryum dünyasında epeydir bilinse de bu balıkların ülkemize girişi oldukça yeni sayılır.
İlk bahsedeceğim endler tipi, yabani tip endler balığıdır. Evcil binlerce lepistes tipinin yabani lepisteslerden üretilmesi gibi, evcil endler tipleri de doğal olarak çeşitli yabani tip endler balıklarından (ve bunların birbirleriyle çaprazlanmasından) üretilmiştir.
Yabani tip endler:
Çift kırmızı çizgi (double red stripe):
Kızmızı göğüs (red chest):
Yılan gövdeli (snake chest):
Albino:
Sarışın (blond):
Daha pek çok endler tipi ve varyetesi varsa da, bazıları bunlardır.
Bu balıkların tümü endler balığıdır. Orijinal form olanlara benzemeyen endler balıkları da endler balığıdır. Bazı kişiler, orijinal formda olmayan endler balıklarına "lepistes" diyecek kadar iddalı konuşsalar da söylediklerinin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Nasıl ki orijinal form lepisteslere "lepistes" deyip de son derece abartılı yüzgeçlere ve canlı/karmaşık renklere sahip evcil örneklerine "lepistes değildir" demiyorsak, orijinal formda olmayan evcil (kültür) endler balıklarına da "endler değildir" demek abesle iştigaldir. Kültür endler balıklarında lepistes kanı olabilir, ya da olmayabilir. Kültür endler balıklarında lepistes kanı olsa bile onlara "endler değil, lepistestir" diyemeyiz. Eğer böyle dersek, platilerle kılıçkuyrukları da birbirine karıştırırız. Çünkü bilinen evcil platilerin ilk evcil tipleri kılıçkuyruklar kullanılarak, aynı şekilde bilinen evcil kılıçkuyrukların ilk evcil tipleri de platiler kullanılarak elde edilmiştir. Duruma bu açıdan baktığımızda, evcil (kültür) endler balıkları plati ve kılıçkuyruk balıklarına göre çok daha saftırlar.
http://www.lepisteskulubu.org/index.php/topic,2747.0.html bu başlıkta aktardığımız lepisteslerin tamamı şu balıktan üretilmiştir:

Dolayısıyla, ilk örnek (yabani) ve son örnek (evcil, kültür tipler) arasındaki farklar, aynı balığı farklı türler veya farklı balıklar haline getirmez.
Yani sözün özü, yabani tip endler balıklarıyla evcil (kültür) tip endler balıkları arasında form ve renk haricinde hiçbir fark yoktur.
Fotoğraflar bağlı oldukları adreslerdendir.Bazı kişilerin öyle ya da böyle bu bilgilerle ilgili olarak başlığı sabote edeceklerini (ve bilgi sunmak amacıyla açılan başlığı kavga içerikli başlığa dönüştüreceklerini) adım gibi bildiğim için bu bilgiyi sadece LK'da paylaşıyorum. Sağa sola sataşmayı forumculuk zanneden kişilerden dolayı başka forumlarda mümkün olduğunca az bilgilendirme yapıyorum. Yani diğer forumların yönetimleri, bu konuda kendilerini sorgulamalıdır.
Endler varyeteleri, endler tipleri