radenko
raif arda

Konu Sayısı: 3
Bu iletiyi değerlendir +25/-1
|
 |
« : 31 Aralık 2009, 14:00:52 » |
|
I. K. G. H. - Numbers Explained © - Steve Elliott
I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARIKongre ve lepistes yarışmaları yeni yerinde büyük başarı sağladı. Lepisteslere büyük bir ilgi ve diğerlerinden daha çok sorulan bir soru vardı: Tanklarınızdaki numaralar nedir? Örneğin: 6:3:12 Bu, gösteride kolayca yapılabilen bir hatadı. Renk kartelası kendiliğinden anlaşılır biri hariç (ve bu her zaman ikinci soru olur) lutino nedir? Basitçe lepistes türlerini belirlemek için üçlü sayı sistemidir, bu sayede hakemler puanlamalarını aynı tip lepistese göre verebilmektedirler. Tüm kuyruk şekillerini toparlamaya karar verdik ancak bu sefer de renk farklılıklarını belirtemedik. Numara sistemi tek tip balıklar için kullanılır. Örneğin bütün kırmızı balıklar, bütün mavi balıklar vb Numara sistemi kuyruk tipiyle birlikte renk tipini de gösterir. İlk sayı kuyruk tiplerini ifade eder. 12 tip kuyruk vardır. İkinci sayı arka renk veya baz rengi belirler. 1-Fan kuyruk:  2-Delta veya üçgen kuyruk:  3-Yelpaze kuyruk:  4-Bayrak kuyruk:  5-Çift kılıçkuyruk:  6-Üst kılıçkuyruk:  7-Alt kılıçkuyruk:  8-Lirkuyruk:  9-Sandık veya bel kuyruk:  10-Spear kuyruk:  11-Yuvarlak kuyruk:  12-İğne veya perçin kuyruk:  1 Gri 6 Albino 2 Altın 7 Beyaz 3 Sarışın 8 Gümüş 4 Mavi 9 Krem 5 Pembe 10 Lutino Denk geldiğimiz birçok lepistes gri veya sarışına benzerdi. Çoğunlukla fark lepistesin kafa bölgesindeki re nktedir. Lepistesler üçlü ve çift olarak birbirinin aynısı olmalıdır. Bu belki basit gelebilir ama aynı batın bile farklı balıklar içerebilir. Bu, gösteride kolayca yapılabilen bir hatadı. Renk kartelası kendiliğinden anlaşılır biri hariç (ve bu her zaman ikinci soru olur) lutino nedir? Lutino WREA albinodur! Wine red eye albino (şarap kırmızısı gözlü albino). Temel renk farklı albino genlerden köken alır. Lutinolardaki göz koyu kırmızıdır. Normal albinolarda olduğu gibi parlak kırmızı veya pembe değildir. Bu kırmızı renk kırmızı şarap rengi veya kil tuğla rengine benzer. Ayrıca vücut rengi gerçek normal albinolara göre biraz daha koyu gö rünür.  Üçüncü ve son numara ön rengi belirler ve yine kendiliğinden açıklayıcıdır. 1. Kırmızı 11. Yılan derisi 2. Mavi 12. Viyana zümrüdü 3. Yeşil 13. A-renkli (tek renk) 4. Sarı 14. Çok renkli (Karışık çok renkli) 5. Beyaz 15. AC (bütün renkler) 6. Siyah 16. AOC (bütün diğer renkler) 7. Neon 17. Çoğul renkli (2 ton renkli) 8. Moscow 18. Japon mavisi 9. Metalik 19. Mavi/kırmızı çimen 10 ½ siyah ve ¾ siyah Böylece 6 : 3 : 12 sarışın, Viennese emerald ve üst kılıçkuyruk olmalı. Ancak bu biraz karmaşık olabilir. A 2 : 1 : 10/4 gri, yarı siyah,sarı üçgen kuyruk olmalı! Ya da 11 : 3 : 8/1 sarışın, kırmızı Moscow yuvarlak kuyruk olmalı. Yakında buna alışmış olursunuz. İzinsiz yayınlanamaz.
KAYNAK: www.guppytr.com
Yardımlarından dolayı Cem Bey'e (@ruptur) ayrıca teşekkürler.Raif Arda I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI
|
|
|
|
|
Raif Arda Maltepe / İstanbul Bayrağı bayrak yapan üzerinde ki kandır, toprak uğrunda ölen varsa vatandır.
|
|
|
|
Robot Moderatör
|
Merhaba ziyaretçi, öncelikle sitemize hoş geldiniz. Ben Lepistes Kulübü Robot Moderatör olarak siteden daha fazla yararlanmanız için sitemize üye olmanızı öneririm. Sitemize üye olmadan da yazıları okuyabilirsiniz, ancak bazı bölümlerde ziyaretçiler kısıtlandığı için bazı bölümleri göremezsiniz. Sitemize üye olursanız fotoğraf ve videolar paylaşabilirsiniz, yazılar paylaşabilirsiniz, sorular sorabilirsiniz, sorulan sorulara cevaplar verebilirsiniz. LK, ülkemizin ilk ve en köklü lepistes kulübüdür. Taklitlerimizden sakının! İyi eğlenceler...
Anahtar Kelimeler: I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI lepistes, I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI endler, I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI Poeciliidae, I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI Poecilia reticulata, I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI lepistes üretimi, I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI lepistes yavruları, I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI gambusya, I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI paludaryum, I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI akvaryum,
I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI plati, I. K. G. H. NUMARA AÇIKLAMALARI velifera
|
|
|
|
|
|
Onur G. HİTİT
Amatör teorik araştırmacı ve doğal alan gözlemcisi (Sn. Oğuz SAĞLAM'ın bana verdiği ünvandır)
YÖNETİCİ
Konu Sayısı: 1057
Bu iletiyi değerlendir +155/-0
|
 |
« Yanıtla #1 : 31 Aralık 2009, 16:06:35 » |
|
İlginç bir çeviri olmuş. İngilizceden Türkçeye tam çeviri yapılamayan hazır programlar kullanılarak çevirilmiş sanırım. Çünkü anlaşılmaz, düşük cümleler bir hayli fazla. Özellikle şu anlatımlar anlaşılamıyor ve hazır çeviri programlarıyla çevirildiği anlaşılıyor: Bu, gösteride kolayca yapılabilen bir hatadı. Renk kartelası kendiliğinden anlaşılır biri hariç (ve bu her zaman ikinci soru olur) lutino nedir? He vesinizi kırmayı hiç istemem. Ama bu tür çevirilerden bir şeyler anlamak, bir şeyler öğrenmek hemen hemen imkansıza yakın bir şey. Sadece terimler kullanılmasından, açıklamaları olmadan terimler kullanılmasından, sırf yazmak için yazılmasından hiç hoşlanmam. Adamın biri vardı forumun birinde, "genetikçi diploması" olan biriydi ve forumlarda imzasına bunu yazardı. Aslında zır cahilin önce gideni olmasına rağmen, diplomasından dolayı yetkin kişi muamelesi gören biriydi. Hani ehliyeti olmasına rağmen hatalı sollama yapan, alkollü araç kullanan, kırmızıda geçen sürücüler gibi düşünün. Sıkıştığında "İmzamda diplomam yazıyor!" gibisinden çıkışları oluyordu. Hatırlarsınız bu vatandaşı, siz de ondan hiç hoşlanmıyorsunuz, bilirim.  O da bol bol teknik terim kullanırdı. Bizler de bilim adamı olmadığımız için teknik terimlerin anlamlarını sorardık. Bizlere ya cevap vermezdi, ya da kavga çıkarırdı. Bu kişiyi diplomasından dolayı yetkin kişi olarak gören pek çok adam da teknik terimlerin pek çoğunu anlamamasına rağmen, sırf bol bilimsel terim kullanıyor diye adam yerine koyup yazdıklarından bir halt anlıyormuş gibi davranıyorlardı. Bir halt bilmedikleri, sazan balığı ile (Cyprinus carpio) acı balığın (Rhodeus amarus) birbirleri ile melezleşebileceklerini iddia eden bu bilim (!) adamına hak vermelerinden anlaşılıyordu zaten. Tam da bir bilim (!) adamına yakışan şu üsluptan bahsediyorum: http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=78675http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=73132http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=73132&page=2http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=64426http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showpost.php?p=594453&postcount=33http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showpost.php?p=616949&postcount=40http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showpost.php?p=594445&postcount=31http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showpost.php?p=594175&postcount=8http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showpost.php?p=593725&postcount=4http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?p=594456#post594456http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showpost.php?p=594456&postcount=17Bu adamla epey bir tartışıyordum, diploması olmasına rağmen bilimle taban tabana zıt şeyleri iddia eden biriydi. Mesela; platilerle kılıçkuyrukların birbirleri ile çiftleşemeyeceklerini iddia ediyordu, ama sazanla acı balığın melezleşebileceğini iddia ediyordu, Homo sapiens olmayan insanlar tanıdığını iddia ediyordu, köşeye sıkışınca da "neremle güleyim bilemedim, adamın kafasını bozma" gibi cevaplar veriyordu. İşin ilginç yanı; ben bu vatandaşla tartışmalar yaşarken, bazı kişilerin -sırf bana kıl oldukları için- o adamdan yana tavır almaları ve çok zaman sonrasında o adamın saçmalıklarıyla muhatap kalınca "yandım anam" demeleridir. Neyse... Dedim ya, hevesinizi kırmak istemiyorum. Uzun uzun yazmamın nedeni şudur: Bol bol bilimsel terimler kullanmak, pratikte bir işe yaramayan bilgileri sırf yabancı sitelerde yer alıyor diye alıp Türk sitelerine koymak, bu tür paylaşımları bir de zaten yeterince teknik terim içinde boğulmuş olan konuları hazır çeviri programları kullanarak Türkçeye çevirmek pek de faydalı olmuyor kanaatimce. Sorularıma cevap verirseniz çok sevinirim, sorularıma cevap verirseniz bu konu daha faydalı olacaktır.1- IKGH nedir? Bir kuruluş mudur, bir site midir, bilimsel bir kurum mudur, nedir? 2- "Lutino WREA albino" nedir? Albinoyu biliyoruz da; lutino vedir, WREA nedir? 3- Anladığım kadarıyla burada çevirisi yapılan bilgiler bir bilimsel bilgiden ziyade, lepisteslerle ilgili yarışmalar düzenleyen yabancı bir oluşumun belirlediği standartlarla ilgili. O halde -eğer öyleyse- herkesin bunları kural olarak kabul etmesi beklenemez. Onların standartı ayrıdır, benim standartım ayrıdır, başkasının standartı ayrıdır. Beğeniler kişiden kişiye göre, gruptan gruba göre değişir. Yanılıyor muyum?
|
|
|
|
|
"Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız." KONFÜÇYUSGREENPEACE DESTEKÇİSİÜZE TENGRİ BASMASAR, ASRA YİR TELİNMESER; TÜRK BUDUNU, İLİNGİN TÖRÜNGÜN KİM ARTADI? 卐 ÜSTTE MAVİ GÖK ÇÖKMEDİKÇE, ALTTA YAĞIZ YER YARILMADIKÇA; TÜRK BUDUNU, SENİN İLİNİ VE TÖRENİ KİM BOZABİLİR? YENİ ÜYELERİMİZ, LÜTFEN TIKLAYINIZ!
|
|
|
radenko
raif arda

raif arda
istanbul
22 Nisan 2009, 10:47:31

|
 |
« Yanıtla #2 : 31 Aralık 2009, 17:12:07 » |
|
"IKGH nedir?" sorusu sizin gibi lepistesten gerçekten anlayan birine yakışmadı bence. Diğer yorumlar da keza öyle bahsetmiş olduğunuz yeri bana çeviri programı kullanmadan bir çevirebilirmisiz ne der?
NOT: "IKGH" bir kısaltmadır ve büyük harflerle yazılır.
|
|
|
|
|
Raif Arda Maltepe / İstanbul Bayrağı bayrak yapan üzerinde ki kandır, toprak uğrunda ölen varsa vatandır.
|
|
|
Onur G. HİTİT
Amatör teorik araştırmacı ve doğal alan gözlemcisi (Sn. Oğuz SAĞLAM'ın bana verdiği ünvandır)
YÖNETİCİ
Onur G. HİTİT
Normalde BİLECİK, tatillerde BULGARİSTAN
27 Nisan 2007, 21:18:33
TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR!

|
 |
« Yanıtla #3 : 31 Aralık 2009, 17:22:42 » |
|
Neden yakışmasın ki? Bilmediğim bir şeyi biliyormuşum gibi davransam, daha mı yakışır? Lepistesten anlıyor olmam, ya da lepisteslerle ilgileniyor olmam, IKGH'nin ne olduğumu bilmek zorunda olduğumu göstermiyor. Sorularıma halen cevap alamadım. Cevaplarsanız gerçekten çok sevinirim. 1- IKGH nedir? Bir kuruluş mudur, bir site midir, bilimsel bir kurum mudur, nedir?
2- "Lutino WREA albino" nedir? Albinoyu biliyoruz da; lutino vedir, WREA nedir?
3- Anladığım kadarıyla burada çevirisi yapılan bilgiler bir bilimsel bilgiden ziyade, lepisteslerle ilgili yarışmalar düzenleyen yabancı bir oluşumun belirlediği standartlarla ilgili. O halde -eğer öyleyse- herkesin bunları kural olarak kabul etmesi beklenemez. Onların standartı ayrıdır, benim standartım ayrıdır, başkasının standartı ayrıdır. Beğeniler kişiden kişiye göre, gruptan gruba göre değişir. Yanılıyor muyum? IKGH'den benim anladığım şudur: Bunlar sanırım yabancı bir oluşum ve lepistes yarışmalarında kendilerinde standartlar belirlemişler. Buna göre de numaralandırmalar yapmışlar. Eğer öyle ise, yani yanılmıyorsam, IKGH'nin ne olduğunu bilip bilmemekle lepistes beslemek arasında bir bağlantı yok. Elalemin standartlarını, neleri beğenip beğenmediklerini bilmek zorunda değiliz bence. Bir zamanlar yazdığım şu yazım aklıma geldi: http://www.lepisteskulubu.org/index.php/topic,2764.0.htmlBir zamanlar ülkemizde yaşanan "CİKLET ÇILGINLIĞI" sanırım yerini "LEPİSTES ÇILGINLIĞI"na bırakıyor ve bu da büyük ölçüde bizim sayemizde oldu. Yukarıda linini eklediğim yazımda belirtmiştim zaten. Lepistes markalaştırılıyor. Bir zamanlar diskus markalaştırılıyordu (bilmem kimin sertifikalı diskusu, falancanın bilmem ne formundaki diskusu gibi) ve bir zamanlar bazı Tanganyika balıklarında markalaştırma oluyordu (normal frontosa 50 TL iken, blue zaire moba frontosa -ki aynı şeydir aslında- 300 TL'ye satılıyordu) ve en sonunda bu lepisteslere kadar geldi. Bunlar "bilgisayar, sakız, otomobil, cep telefonu" değil. Bunlar "eşya, mal" değil. Bunlar "CANLI"dır ve ben bir hobici olarak bu canlıların markalaştırılmalarına karşıyım. IKGH nedir? Onların standartları neden bizleri ilgilendirsin? Bizler koleksiyoncu değiliz, hobiciyiz. Ama ben yine de sorularıma cevap istiyorum. Yanıldığım konularda beni aydınlatırsanız gerçekten çok sevinirim.
|
|
|
|
|
"Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız." KONFÜÇYUSGREENPEACE DESTEKÇİSİÜZE TENGRİ BASMASAR, ASRA YİR TELİNMESER; TÜRK BUDUNU, İLİNGİN TÖRÜNGÜN KİM ARTADI? 卐 ÜSTTE MAVİ GÖK ÇÖKMEDİKÇE, ALTTA YAĞIZ YER YARILMADIKÇA; TÜRK BUDUNU, SENİN İLİNİ VE TÖRENİ KİM BOZABİLİR? YENİ ÜYELERİMİZ, LÜTFEN TIKLAYINIZ!
|
|
|
radenko
raif arda

raif arda
istanbul

|
 |
« Yanıtla #4 : 31 Aralık 2009, 17:28:57 » |
|
Onur Bey siz o zaman CE'yi tanımıyorsunuz. Burada aslında mesele koleksiyonculuk da değildir. Lepistes dünya çapında yarışmaları olan bir balıktır. Ve bu balık bazı standartlara oturtulması lazım; neye göre kıyas mantığı ile ve bunun standartları mevcuttur. Ha, standartda formal İngilizce ile yazılır siz okuduğunuzda bunu çeviremessiniz bile bilmem anlatabildim mi?
|
|
|
|
|
|
|
|
radenko
raif arda

raif arda
istanbul

|
 |
« Yanıtla #5 : 31 Aralık 2009, 17:37:24 » |
|
1.INTERNATIONAL COMMITTEE HIGH BREED GUPPY STANDARDS
I.K.G.H bu demektir. Benim çevirimi beğenmediğinizden çeviriyi siz yapın.
2.WREA: Wine Red Eye Albino
3. Sizin neyi kabul ettiğiniz çok da önemli değil. Ama bunun bir değişik versiyonun sadece iki kuyruk şekli ilavesini tüm dünya yarışmalarda kabul ediyor.
Not: İngilizceler çevrilmemiştir.
|
|
|
|
|
|
|
|
radenko
raif arda

raif arda
istanbul

|
 |
« Yanıtla #6 : 31 Aralık 2009, 17:39:30 » |
|
Benim yanlışlarım var yazımda. Sizin de mevcut, teşhir edilecekse ne olacak? Bu saldırıyı açıkcası anlamış değilim.
|
|
|
|
|
|
|
|
radenko
raif arda

raif arda
istanbul

|
 |
« Yanıtla #7 : 31 Aralık 2009, 17:41:55 » |
|
Aslında yazıyı okumamışsınız bile sorularınızın çoğunun cevabı orada.
|
|
|
|
|
|
|
|
radenko
raif arda

raif arda
istanbul

|
 |
« Yanıtla #8 : 31 Aralık 2009, 17:52:29 » |
|
Hefes diye bir sözcük yoktur heves vardır anlamıda: a. 1. İstek, eğilim, arzu, şevkdir. Onur Bey size yakışanı yapın ve bu konuyu başına alın sonra tartışalım uzun uzun neyin ne olduğunu. Size RREA WRREA neyse hepsinin ne olduğunu dünyada lepistes nereye gidiyo r, kim neler yapıyo r, biz neredeyiz , konuşalım sizinle ama saldırı olmadan . O bahsetiğiniz bilim yobazı da tıpkı sizin gibi demişti çeviri programı diye ama en son bağımsız ortamda yapılan tartışmadan sonra bir daha gelemedi. Madem kötü bir insan değisiniz. Oturalım mesajlar silinmeden isterseniz aynı konu www.akvaryum.com'da da var or ada tartışalım. Yönetim notu: Yazım kurallarına dikkat ediniz.
|
|
|
|
|
|
|
|
Onur G. HİTİT
YÖNETİCİ
Onur G. HİTİT
TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR!

|
 |
« Yanıtla #9 : 31 Aralık 2009, 19:20:51 » |
|
Onur Bey siz o zaman CE'yi tanımıyorsunuz. Burada aslında mesele koleksiyonculuk da değildir. Lepistes dünya çapında yarışmaları olan bir balıktır. Ve bu balık bazı standartlara oturtulması lazım; neye göre kıyas mantığı ile ve bunun standartları mevcuttur. Ha, standartda formal İngilizce ile yazılır siz okuduğunuzda bunu çeviremessiniz bile bilmem anlatabildim mi? Ben de onu diyorum zaten. Birileri bir organizasyon kurup yarışma düzenlemiş ve kendilerince standartlar belirlemiş. Bunu biz kabul etmek zorunda mıyız, bilmek zorunda mıyız? Ben IKGH'nin ne olduğunu bilmediğim için beni yadırgıyorsunuz, ama ben elalemin standartlarını bilmek zorunda değilim. Ve bilmediğim bir şeyi biliyormuşum gibi de yapamam, bilmediğim şeyi hemen sorarım ve öğrenmeye çalışırım, bunda yadırganacak hiçbir şey yok. Ben 20 yıldır lepisteslerle ilgileniyorum ve her geçen gün bir şeyler öğreniyorum. Ama -söz meclisten dışarı, forumumuzun üyelerinden hiçbirini kastetmiyorum- daha birkaç sene öncesine kadar lepistesle gambusyayı birbirinden ayıramayanlar ya da yabani tip lepistesle endler balığını aynı balık sananlar şimdilerde kendilerini "lepistes profesörü, lepistes uzmanı, üstad" ilan ediyorlar. Benim için lepistesin bir tek standartı vardır; sağlıklı olması. Çünkü ben bir hobiciyim, ben bir koleksiyoncu değilim ki kuyruğunun açısına, bilmem nesine bakıp balığa (beslediğim, büyümesini an be an izlediğim, duygusal iletişim kurduğum canlıya) değer biçeyim... Bir başkasının standartı daha farklı olabilir. Zevkler ve renkler kişiye göre değişir. 1.INTERNATIONAL COMMITTEE HIGH BREED GUPPY STANDARDS
I.K.G.H bu demektir. Benim çevirimi beğenmediğinizden çeviriyi siz yapın.
2.WREA: Wine Red Eye Albino
3. Sizin neyi kabul ettiğiniz çok da önemli değil. Ama bunun bir değişik versiyonun sadece iki kuyruk şekli ilavesini tüm dünya yarışmalarda kabul ediyor.
Not: İngilizceler çevrilmemiştir. Teşekkür ederim. Çevirinizi beğenmemek gibi bir durum söz konusu değil. Anlatmak istediğim şey çok basit: Hazır çeviri programları kullanılarak yapılan çevirilerde anlaşılmaz ifadeler her zaman vardır. Ve ben bunu dile getirmek için çeviri yapma yeteneğine sahip olmak zorunda da değilim. Doğruya her zaman doğru, yanlışa her zaman yanlış derim. Bir önceki iletimde de belirttiğim gibi; "bilmem kimin sertifikalı diskusu, bilmem kimin sertifikalı frontosası" muhabbeti lepisteslerde de başladı: IKGH'nin standartlarına uyan lepistesler...Bilmem kimin diskusuyla, falanca Güneydoğu Asyalı diskus üreticisinin standartlarıyla ilgilenmediğime göre, IKGH'nin belirlediği standartlarla da ilgilenmek zorunda değilim. Yanlış demiyorum IKGH standartlarına. Ama birilerinin standartı bizim de standartımız olmak zorunda değil. Yabancı bir organizasyonun düzenlediği yarışmalar için ortaya koyduğu bir takım standartları "kesin kural, bilimsel bilgi" diye ortaya koymak ve anlaşılamaz şekilde çeviriler yapan programlar kullanarak sırf çeviri yapmış olmak için (filanca adamların sitesinden, falanca adamların sitesinden çeviriler yapmak) çeviri yapmak de iş değil bana göre. Adamların standartına yanlış demiyorum, ama bu standartlar sadece onların standartlarıdır ve bu standartlarını kimse kimseye "kesin kurallar, olmazsa olmazlar, bilimsel bilgi" diye dikte edemez. Bunu anlatmaya çalışıyorum. Çevirideki şu kısımdan bir şey anlayamadım, anlamaya çalıştım ama gerçekten anlayamadım, anlayamamamın tek nedeni de çevirilerin bir program aracılığıyla yapılmasıdır ve size bundan dolayı sorular soruyordum:Bu, gösteride kolayca yapılabilen bir hatadı. Renk kartelası kendiliğinden anlaşılır biri hariç (ve bu her zaman ikinci soru olur) lutino nedir? Benim yanlışlarım var yazımda. Sizin de mevcut teşhir edilecekse değil nedir olacak. Bu saldırıyı açıkcası anlamış değilim.
Saldırı falan yok ortada. Size yazım kuralları konusunda yapılan uyarılar herkese yapılıyor. Aslında yazıyı okumamışsınız bile sorularınızın çoğunun cevabı orada.
Okudum, ama anlamadım. Baştan o üç soruma cevap verseydiniz anlayabilirdim. Şu anda anladım mesela, emin oldum. Hefes diye bir sözcük yoktur heves vardır anlamı da "istek, eğilim, arzu, şevk"dir. Onur Bey size yakışanı yapın ve bu konuyu başına alın sonra tartışalım uzun uzun neyin ne olduğunu. Size RREA WRREA neyse hepsinin ne olduğunu dünyada lepistes nereye gidiyo r, kim neler yapıyo r, biz neredeyiz , konuşalım sizinle ama saldırı olmadan . O bahsetiğiniz bilim yobazı da tıpkı sizin gibi demişti çeviri programı diye ama en son bağımsız ortamda yapılan tartışmadan sonra bir daha gelemedi. Madem kötü bir insan değisiniz. Oturalım mesajlar silinmeden isterseniz aynı konu www.akvaryum.com'da da var or ada tartışalım. Yönetim notu: Yazım kurallarına dikkat ediniz. Dediğim gibi, ortada saldırı falan yok. Yazım kurallarıyla ilgili uyarılar herkese yapılıyor. Çeviri programına gelince, gerçekten anlatılmak istenenler tam olarak anlatılamıyor bu programlarla. İletiler silinmeden tartışalım diyorsunuz. Buradaki iletilerden bahsediyorsanız, zaten silinmeyecek. www.akvaryum.com'da tartışacak bir şeyim yok. Arada bir fotoğraf paylaştığım bir sitedir sadece, daha ötesi yoktur benim için. Burada tartışabiliriz konuyu. Bilmediklerimizi bizlere aktarabilirsiniz. Ama elalemin ortaya koyduğu bir takım standartları herkese kabul ettiremezsiniz. Yani bu sadece ve sadece yabancı bir organizasyonun düzenlediği yarışmalarda baz aldığı standartlardır, bilimsel herhangi bir özelliği yoktur. "Heves-hefes" konusuna gelince; hızlı yazmaktan kaynaklanan dikkatsizlikten dolayı meydana gelen yazım yanlışları çok önemli değil. Biz bu tür iletileri de düzenliyoruz, uyarı yapmıyoruz bile. Yönetimdeki arkadaşlarımın iletilerini ve hatta kendi iletilerimdeki bu tür yanlışlıkları bile gördüğümde hemen düzeltiyorum. Ama "öyle" yerine "öle" yazmak, ayrı yazılması gereken "de, da"ları bitişik yazmak, "burada" yerine "burda" yazmak, "Onur Bey, Mehmet Bey, Ayşe Hanım" yerine "Onur bey, Mehmet bey, Ayşe hanım" yazmak, "mi" sorusunu bitişik yazmak dikkatsizlikten ziyade bilgisizlikle ilgilidir ve bu şekilde yazıp çizenler kim olduklarına bakılmaksızın uyarılırlar. Bunu bir saldırı olarak algılamayın. 
|
|
|
|
|
|
|
|
ÖA
ÖA
ÖZEL ÜYE
ömer atabaycan
Ankara
03 Kasım 2009, 11:46:23
Konu Sayısı: 19
Bu iletiyi değerlendir +43/-0

|
 |
« Yanıtla #10 : 31 Aralık 2009, 19:52:21 » |
|
Bence çok saçma. Standartlar mal ve hizmet üretimi içindir, canlılar için değil. Bu standartlar herhalde yarışmalar için belirlenmiş. Sadece lepistes için değil, kedi, köpek vb canlılar içinde yapılıyor bu yarışmalar. Son derece anlamsız. "Kargaya yavrusu kuzgun görünürmüş."  Mesela şu anda dünyanın en güzel platileri benim platilerim.  Çünkü benim yavrularım. Dünyanın en pahalı platisini de verseler gene benim balıklarım derim. Sonuçta birer canlı bunlar. Bir de puan falan verirken kusur ararlar ki hayvanlarda, en garibime giden de budur. Bilmem ne kedi yarışmasında birinci gelen kediden, herhangi bir sokak kedisi daha güzel gelebilir insana... Yarışmada birinci gelen Japon balığını verseler, benim Suriye Japon'umu vermem mesela...  Kendi küçücük evladını bile güzellik yarışmalarına sokan anne-babalar bile varken, bunlara şaşmamalı. 
|
|
|
|
|
120 lt, 6 Japon, 2 cüce vatoz, 3 çöpçü 20 lt, 6 elma salyangoz, 6 kiraz karides
|
|
|
Onur G. HİTİT
YÖNETİCİ
Onur G. HİTİT
TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR!

|
 |
« Yanıtla #11 : 31 Aralık 2009, 21:00:25 » |
|
Doğru diyorsun Ömer.  Ben sık sık şunu düşünüyorum: Eğer bahçeli bir evim olsa, köpek beslerdim. Ama gidip petşoplardan köpek almazdım sokakta binlercesi gezerken... Sokaktaki köpeklerden birini alırdım, aşısını yaptırırdım, onu bahçemde beslerdim. Aklımda sürekli bu vardır mesela. Senin de dediğin gibi, bunlar "mal ve hizmet" değildir, canlıdır. Çoğu zaman doğumlarına şahit olduğumuz, hastalandıklarında ya da yem yemediklerinde üzüldüğümüz, ürediklerinde sevindiğimiz, besleyip büyüttüğümüz, öldüklerinde bazen ağladığımız dostlarımızdır. Dolayısıyla kuyruğu şöyleymiş, rengi böyleymiş, formu bilmem neymiş, çok da önemli değil. Çünkü bizler hobiciyiz. IHGH ya da her neyse, standartları olabilir. Yarışmalar için ortaya koydukları puanlama standartlarıdır. Buna yanlış ya da doğru demiyorum. Ama herkesin standartı farklıdır. Sırf dünya çapında isim yapmış diye birilerinin kuyruk-yüzgeç-renk standartlarını "olması gereken budur" şeklinde dayatmak son derece anlamsız geliyor bana. Bunları dedik diye "kedi, ulaşamadığı ciğere mundar dermiş" diye düşünenler olacaktır illa ki. Ancak, durum öyle değil. Dünyanın en kral endler balıkları -birilerinin standartlarına uysa da uymasa da- benim endler balıklarımdır bana göre.  Duygusal mı davranıyoruz? Kesinlikle! Çünkü bu hobi, duygularla ilgilidir. Eğer işin içinde duygu yoksa balıkları "eşya, mal" gibi görürüz ve hobicilikten ayrılıp koleksiyoncu olmuş oluruz. Ben bunu bilir, bunu söylerim. Raif Bey'e saldırmıyorum bunları yazarken, yanlış anlamasın. Her ne kadar forumumuzun baş düşmanı olan kişilerle (isimlerini anmaya gerek yok) ahbaplık eiyor olsa da biz Raif Bey'le bu konuyu daha önce görüşüp karara bağlamıştık. Forumumuza saldıran (tehditler ve hakaretler savuran) kişilerle yakın arkadaş olan kişilerin forumumuzla ilişkisini derhal kesiyoruz normalde. Ama Raif Bey'le bu konuyu daha önce uzun uzun görüştüğümüz için kendisi istisnai biri ve Lepistes Kulübü'nde bulunmasında bir sakınca yok. Bunu da şunun için yazıyorum, çevirisini yaptığı yazıdaki durumlara karşı çıktığımız için "bu forumda istenmeyen falanca kişiyle ahbaplık ettiğim için yazıma muhalefet ediyorlar" diye düşünüyor olabilir. Böyle bir şey söz konusu değildir. Misal; bu standartlardan Numan (@numanjii) bahsedecek olsaydı (çok sevdiğim bir dostumdur, pek çok kişi bilir) ve çeviriyi de anlaşılmayacak şekilde yanlış yapan programlarla hazırlayan kişi Numan olsaydı cevabım yine aynı olurdu. Dolayısıyla bu başlıktaki tavrım Raif Bey'e değil; çevirinin yanlışlığına (hazır programlarla yapıldığı için anlaşılmaz ifadelerden dolayı) ve standartlardaki hobi etiğine uymayan (canlıları mal gibi gören) zihniyetedir.Aklıma takılan bir nokta daha var: Basitçe lepistes türlerini belirlemek için üçlü sayı sistemidir, Lepistesin "tür"leri yoktur. Lepistesin kendisi türdür zaten. "Poecilia" cinsinin "reticulata" türüdür. "Tür, cins, ırk" kavramları sürekli olarak yalan yanlış kullanılıyor. Örnek: "Poecilia" cinsinin "reticulata" türü: Lepistes "Poecilia" cinsinin "endler" türü: Endler "Poecilia" cinsinin "sphenops" türü: Moli Lepistes, endler, moli gibi balıkların türleri yoktur. Bunların kendileri türdür. Bunlar, poecilia cinsinin türleridir. Taksonomi (canlıların sınıflandırılmasıyla ilgili bilim) konusuna girer bu. Aşağıdaki başlıklarda bu konuyla ilgili bilgiler var: http://www.lepisteskulubu.org/index.php/topic,1299.0.htmlhttp://www.lepisteskulubu.org/index.php/topic,43.0.html"Lepistes türü" diye bir şey yoktur, olamaz. "Lepistes tipi, lepistes ırkı, lepistes varyetesi" olabilir. Lepistes türü diye bir şey olamaz, lepistesin kendisi bir türdür zaten.
|
|
|
|
|
|
|
|
radenko
raif arda

raif arda
istanbul

|
 |
« Yanıtla #12 : 31 Aralık 2009, 22:29:56 » |
|
Onur bu saldıraya anlam veremedim ancak bunların en kısa zamanda cevap vereceğim. Yanıldığınız bir nokta var. Bu standartlar üretici standartı değil. Yarışma standartı. Yılbaşı günü zaman ayıramıyorum artık kusura bakma. Yazım kurallarına önce siz dikkat edeceksiniz sonra ben dikkat ederim.
|
|
|
|
|
|
|
|
radenko
raif arda

raif arda
istanbul

|
 |
« Yanıtla #13 : 31 Aralık 2009, 22:40:55 » |
|
Ya Onur Bey , bana bunu b ir programla çev irsene ben g örey im ne çıkar ortaya . İstersen çev ir ey im b ir oku . Bu tamam ıyl a kend i çev ir im iz ve ruptur Cem Bey b ile destek vermiştir . Yani o kadar kolay değil bu işler . Buyurun çeviri programı nasıl çeviriyo r bir bak. Şu anda ki hita bınız tamam ıyle Abdullah üzümcü ile aynı oda makaleden bir şey çıkaramayınca böyle diyordu çeviri programı. Kongre ve Guppy göstermek yeni mekan büyük bir başarı olmuştur. Orada guppies ilgi büyük ve uzak ara orada bir başka çok daha sorulan bir soru vardı. "Ne tanklarında numaraları nelerdir?". (Örneğin 6:3:12 için) Sadece bunu böylece hakim tüm GuppY'i aynı tür puanları dayalı guppies türlerini belirlemek için üç sayı sistemidir. Birlikte ama o zaman bile var gibi olduğu gibi kalması için kullanılan olabilirdi renk farklılıkları ve sayı sistemi olan tüm kuyruk türleri almak için başarmıştı - örneğin bütün kırmızı balık birlikte ve tüm mavi vb sayı sistemi gösterir kuyruk türleri ile renk türleri. İlk sayı kuyruk türleri temsil eder. Orada 12 kuyruk türleri 1 FAN STOP 2 DELTA veya ÜÇGEN KUYRUK 3 VEIL STOP 4 BAYRAK KUYRUK 5 ÇİFT SWORD 6 TOP SWORD 7 ALT SWORD 8 lir KUYRUK 9 SPADE veya sandık STOP 10 SPEAR KUYRUK 11 YUVARLAK STOP 12 İĞNE veya PIN KUYRUK Sayılar ikinci seti arka plan veya temel renkler için kodlanır. 1 Gri 6 Albino 2 Altın 7 Beyaz 3 Blond 8 Gümüş 4 Mavi 9 Krem 5 Lutino 10 Pembe Guppies çoğu, gördüğümüz gri veya sarışın olması muhtemeldir. Sık GuppY'i alnına farkı görebilirsiniz. Guppies her zaman üçlü gösterir ve çifti ile her ikisi ile aynı olmalıdır. Bu, ancak basit görünebilir bazen kuluçka hem içerebilir! Bu tezgah üzerinde göstermek kolay bir hatadır. Renkler belirtilen kendi dışında açıklayıcı (ve her zaman ikinci soru) ne Lutino nedir? Lutino WREA albino olduğunu! Şarap Kırmızı Göz Albino. Bu zemin rengi farklı albino genler tarafından kökenli olduğu. Lutino yılında bu kırmızı göz değildir bulacaksınız kırmızı veya pembe normal 'albino' de parlak. Daha kırmızı şarap veya bir kil tuğla rengi kırmızı benzer olacaktır. Ayrıca tüm vücut biraz gerçek kırmızı Albinos daha koyu görünüyor. Lutino Mavi Neon Fotoğraf Philip greyfurt tarafından, İtalyan Guppy Kulüp website: http://www.aig-italia.com/html/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=66 Sayılar üçüncü ve son seti olan yine kendini açıklamaktadır Ön plan rengi olan: 1. Kırmızı 11. Yılan derisi 2. Blue 12. Viyana zümrüt 3. Yeşil 13. A-renkli (tek renk) 4. 14 sarı. Renkli (karışık çok renkli) 5. Beyaz 15. AC (tüm renkler) 6. 16 black. AOC (diğer tüm renk) 7. Neon 17. Alacalı (iki sesi renkli) 8. Moskova 18. Japonya mavi 9. Metalik 19. Mavi / kırmızı otu 10 ½ siyah ve siyah ¾ So 6: 3: 12 sarı, Viyana zümrüt üst kılıç olurdu Ama biraz daha karmaşık ................ alabilirsiniz A 2: 1: 10 / 4 gri, yarısı siyah sarı üçgen kuyruk olurdu! veya 11: 3: 8 / 1 sarı, kırmızı Moskova yuvarlak kuyruk olurdu. Yakında buna alışmak olacak! Yönetim notu: Her yazdığınız iletiyi düzenlemek zorunda kalıyorum. İmla kurallarına dikkat ediniz.http://www.lepisteskulubu.org/index.php/topic,2242.0.html
|
|
|
|
|
|
|
|
radenko
raif arda

raif arda
istanbul

|
 |
« Yanıtla #14 : 31 Aralık 2009, 22:41:33 » |
|
Bununla bizim çevirinin ne alakası var?
|
|
|
|
|
|
|
|
|